Volkswagen od 2019. godine više neće proizvoditi kultnu Bubu

buba. volkswagen
Pexels
Kompanija se odlučila na ovaj potez jer se kupci sve više okreću SUV i crossover automobilima, a prodaja Bube u SAD-u kontinuirano opada

Volkswagen je u četvrtak objavio vijest koja je iznenadila mnoge: njemački automobilski div više neće proizvoditi kultnu Bubu.

Prve Bube krenule su u proizvodnju 1938. godine. Nakon što je model naglo postao popularan u SAD-u u 60-im godinama prošloga stoljeća, Volkswagen je odlučio otvoriti prvu tvornicu u Sjevernoj Americi kako bi mogao odgovoriti novonalstalim zahtjevima tražišta. Upravo će ta tvornica, koja se nalazi u saveznoj državi Puebla u Meksiku, proizvesti zadnju Bubu u srpnju 2019. godine.

Kompanija se odlučila na ovaj potez jer se kupci sve više okreću SUV i crossover automobilima. “Gubitak Bube nakon tri generacije i gotovo osam desetljeća izazvat će mnogo emocija brojnih odanih obožavatelja”, rekao je direktor američke VW grupe Hinrich Woebcken.

vw, volkswagen, buba
Wikimedia Commons / M93

Buba je kroz godine postala nešto poput kulturalne ikone, piše Business Insider. Nakon što je 1968. u Disneyjevom filmu The Love Bug ‘odigrala’ trkaći auto imena Herbie, VW je u SAD-u te godine prodao oko 423.000 Buba.

U zadnje vrijeme, pak, potražnja se drastično smanjila; prošle je godine u SAD-u prodano samo oko 15.000 Buba, a do kolovoza ove godine nešto više od 11.000. Iako su u VW-u neko vrijeme razmišljali o proizvodnji električne verzije, na kraju su se ipak odlučili Bubu poslati u povijest.