Crash test od milijun eura

Koenigsegga, cras test
Wikipedia

Jeste li se ikad zapitali kako izgleda i koliko košta crash test automobila vrijednog milijun eura?

Masovno proizvedeni automobili se testiraju na način da se desetak primjeraka uništi kako bi se došlo do konačne analize. U slučaju skupih superautomobila desetak primjeraka često znači i cijelu jednu seriju, što bi za proizvođača bilo apsolutno neisplativo. S druge strane automobili proizvedeni u velikim serijama proizvođača koštaju nekoliko stotina tisuća eura, ali je to u odnosu na broj prodanih primjeraka sasvim podnošljiva svota novca.

Poznati proizvođač supersportskih automobila Koenigsegg je doskočio ovom problemu i osmislio sustav kako sve testove obaviti na samo jednom automobilu, te time zadovoljiti i sigurnosne propise i vlastite financije.

APEX ONE je snimio video, kojim se sve trikovima i tehnikama šveđani služe kako bi svi testovi bili urađeni na samo jednom automobilu.

Crash testovi se sastoje od manjih i većih testova koji na kraju daju konačnu sliku sigurnosti automobila

Inženjeri iz Koenigsegga prvo se pozabave manjim testovima koji vrlo malo oštećuju strukturu vozila. Nakon svakog testa se rade popravci jer u gotovo svim slučajevima šasija vozila ostaje netaknuta. Također se vrše izračuni na osnovu analiza i simulacija tijekom proizvodnje kako bi se testovi provodili tek onda kad su sigurni da će ih vozilo proći.

Konačni rezultat je taj da Koenigsegg uništi samo jedan automobil te na taj način ostaje „u igri“. Kako to izgleda pogledajte u videu.