Što je nanotehnologija?

Nanotehnologija
Photo By: NSWC Crane Public Affairs

Nanotehnologija je znanost, inžinjering i tehnologija temeljena na nanoskopskoj ljestvici koja obuhvaćaotprilike 1 do 100 nanometara.

Kako je počelo?

Ideje i koncepti koji se kriju iza nanoznanosti i nanotehnologije započele su govorom “There’s Plenty of Room at the Bottom” kojeg je održao fizičar Richard Feyman na sastanku američkog fizikalnog društva na Kalifornijskom institutu za tehnologiju (CalTech) 29. prosinca 1959. godine., puno prije nego li je korišten pojam nanotehnologije. Feyman je u svom govoru opisao proces u kojem bi znantvenici mogli kontorlirati pojedinačne atome i molekule. Više od deset godina kasnije profesor Norio Taniguchu opisao je pojam nanotehnologije u svojim istraživanjima ultraprezicijske strojne obrade. Tek 1981. godine razvojem mikroskopa za skeniranje koji bi mogao vidjeti pojedinačne atome započela je moderna nanotehnologija.

Temeljni koncepti nanoznanosti i nanotehnologije

Teško je uopće zamisliti koliko je mala nanotehnologija. Jedan nanometar je milijarditi dio metra, ili 10 – 9 metara. Evo nekoliko ilustrativnih primjera:

-U jednom inču je 25,400,000 nanometara

-List novina je debel oko 100 000 nanometara

Nanoznanost i nanotehnologija omogućuju gledanje i nadzor atoma i molekula

Sve na Zemlji je načinjeno od atoma – hrana koju jedemo, odjeća koju nosimo, zgrade i kuće u kojima živimo kao i naša tijela. Ali nešto malo kao što je atom nemoguće je vidjeti golim okom. Štoviše, nemoguće je vidjeti mikroskopima koji se koriste u nastavi. Mikroskopi koji su trebali vidjeti nano vrijednosti izumljeni su tek prije 30 godina. Jedan znanstvenik je imao prave alate kao što su STM i AFM mikroskop i samim time rodilo se doba nanotehnologije.

Iako su moderna nanoznanost i nanotehnologija nove, nanomaterijali su se koristili stoljećima. Zlatne i srebrne čestice naizmjeničnih veličina stvarale su boje u vitrajanim prozorima srednjovjekovnih crkava prije stotinu godina. Današnji znanstvenici i inženjeri pronalaze mnoštvo načina za proizvodnju nanostupanjskih materijala kako bi iskoristili svojstava kao što su veća čvrstoća, manja težina, povećana kontrola svjetlosnog spektra i veća kemijska reaktivnost,..

Izvor: nano.gov