‘Lov’ na tajanstvene kozmičke radiovalove dao rezultate

svemir, radiovalovi
Pixabay
Lov na brze radiovalove, kozmičke proboje kojih je podrijetlo još obavijeno tajnom, donijelo je prve rezultate, objavili su astronomi navodeći da su uspjeli otkriti njih više od deset,  a jedan od njih se ponavlja.

Brzi radijski proboji (Fast radio bursts, FRB) su radioimpulsi nabijeni snažnom energijom i traju vrlo kratko – nekoliko milisekunda.

Ta pojava intrigira znanstvenike od 2007., kada su objavljeni prvi dokazi njihova postojanja. Čini se da je podrijetlo te pojave daleko izvan Mliječne staze, naše galaksije i da oni u jednoj milisekundi emitiraju onoliko energije koliko i Sunce u 10.000 godina.

No priroda njihova izvora, razlog njihova postojanja  još je tajna za znanost.

Do danas je otkriveno šezdesetak FRB-a.

Godine 2012.  niz FRB-a iz istog izvora zabilježen je snažnim radio teleskopom Arecibo na otoku Portoriko. Čini se da je njihov izvor nekih 1,5 milijarda svjetlosnih godina od Zemlje, a potječu možda od ostatka supernove ili iz točke smještene blizu središnje crne rupe neke galaksije, kaže Cherry Ng sa sveuilišta u Torontu.

Za 50 znanstvenika, suradnika u dvjema studijama koje je objavio britanski časopis Nature, otkriće drugog niza FRB-a daje naslutiti da ih ima još

Pomoću radio teleskopa CHIME, koji je od 2017. smješten u Britanskoj Kolumbiji (Kanada), znanstvenici su također otkrili 12 točnih FRB-a, u samo tri tjedna promatranja i u vrijeme kada teleskop još nije radio punim kapacitetom.

“Svakodnevnim promatranjem sjeverne polutoke teleskopom CHIME, zacijelo ćemo pronaći druge nizove FRB-a”, kazala je Ingrid Stairs sa Sveučiišta British Columbia, a njezina kolegica Deborah Good s istog sveučilišta dodala “Krajem godine, pronaći ćemo možda još 1000 FRB-a”.

Iako je izvor tih proboja radioelektričnih valova još misterij, znanstvenik Shriharsh Tendulkar sa sveučilišta McGill u Montrealu, jedan od autora studije ocjenjuje “krajnje nevjerojatnim” da bi oni mogli potjecati iz izvanezemaljskih civilizacija. Priznaje ipak da ih on, kao znanstvenik “ne može isključiti 100 posto”. (Hina)