IRB-ovi znanstvenici radit će na razvoju personaliziranih EKG holtera za srčane bolesnike (HeartStep)

Institut Ruđer Bošković
Wikipedia
Znanstvenicima Centra za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) odobren je projekt Tetramax, financiran iz EU programa za istraživanje i inovacije – OBZOR 2020, pa će u sljedećih godinu dana raditi na razvoju personaliziranih EKG holtera za srčane bolesnike (HeartStep) koji bi trebali pridonijeti unapređenju praćenja rada srca srčanih bolesnika.

Projekt “HeartStep” odobren je znanstvenicima CIR-a u sklopu natječaja za financiranje eksperimenata prekograničnih transfera tehnologije europskoga projekta Tetramax, izvijestio je u petak Ured za odnose s javnošću IRB-a.

Istaknuto je kako projekt širi mrežu partnerstva preko bilateralnih projekata koji se dodjeljuju na natječaju i financiraju se iz predviđenih sredstava projekta Tetramax kojemu je cilj motivirati znanstvene institucije iz drugih zemalja da uključe male i srednje poduzetnike u korištenju novih tehnologija.

Tako je, navedeno je, projekt “HeartStep” dijelom proizašao iz prethodne suradnje sa slovenskim Institutom Jožef Štefan u okviru bilateralnoga projekta “Interactive Visual Analysis of Bio-signal”. Ovaj put, znanstvenicima CIR-a partneri na projektu su kolege iz slovenske tvrtke SAVING trgovina in storitve d.o.o.

Kardiološka dijagnostika u džepu

Holter je uređaj koji kontinuirano bilježi aktivnost srca za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti. Kako je istaknuto, krajnji cilj projekta je implementacija akcelerometra u takav mobilni EKG uređaj i stvaranje mobilnoga personaliziranog holtera koji će se spajati preko mobitela u budući sustav cloud servisa za pohranu i obradu podataka za trajno praćenje pacijenata sa srčanim manama preko nadležne medicinske ustanove. Time će, navedno je, “u džepu biti kardiološka dijagnostika”.

Koordinator projekta prof. dr. Karolj Skala podsjetio je kako je već u uporabi medicinski certificirani SAVVY ECG senzor koji se pretvara u personalni holter s dodatnom analizom dinamike kretnje, a senzorski sklop bežično komunicira s mobitelom korisnika i šalje dalje podatke preko Interneta.

Profesor Skala objasnio je da CIR radi na razvoju tehnologije implementacije sustava koji će funkcionirati kao raspoređeni servis temeljen na Dew Computing koncepciji koja isprepleteno koristi lokalna računala (stolna i prijenosna računala, tablete i mobitele) i integralno cloud servise za pohranu podataka. Najavio je da je u planu i analizaranje podataka i stvaranje strojne dijagnostike uz korištenje umjetne inteligencije.

Navedeno je kako je Centar za informatiku i računarstvo IRB-a pod vodstvom profesora Karolja Skale sudjelovao od 2003. čak u 20 europskih projekata, a ovo im je peti projekt financiran u sklopu programa OBZOR 2020.