Znastvenici razvili test za desetominutno otkrivanje raka

otkrivanje raka, istraživanje
Foto: Pixabay
Poznato je da otkrivanje raka u ranijim fazama pospješuje šanse za uspješno liječenje, a znanstvenici širom svijeta rade na istraživanje tehnika koje bi mogle pomoći u ranijem otkrivanju

CNN prenosi kako su znanstvenici iz Australije objavili da su razvili test koji u deset minuta može otkriti prisutnost stanica raka bilo gdje u ljudskom organizmu.

Znanstvenici na Sveučilištu u Queenslandu su razvili test nakon što su došli do otkrića da rak u dodiru s vodom tvori jedinstvenu DNK strukturu.

“Otkriće da kancerogene molekule DNK tvore potpuno drugačije 3D nanostrukture od normalne DNK bilo je pomak koji je omogućio potpuno nov pristup otkrivanju raka na neinvazivan način u bilo kojem tkivu u ljudskom organizmu, uključujući i krv”, rekao je profesor Matt Trau u izjavi koju je prenio CNN.

Dodao je kako je ovo otkriće dovelo do stvaranja jeftinog i prenosivog uređaja za otkrivanje raka, koji bi se u konačnici mogao koristiti kao pomagalo za dijagnostiku, možda čak i preko mobitela.

Kako funkcionira desetominutni test za otkrivanje raka

Test razvijen u Australiji tek treba biti isproban na ljudima, a potrebna su velika klinička ispitivanja prije nego se bude mogao koristiti na pacijentima. Znakovi su za sad pozitivni, jer su testovi provedeni na više od 200 uzoraka tkiva i krvi otkrili stanice raka s 90-postotnom točnošću.

Test je do sad korišten za otkrivanje raka dojke, prostate, mjehura i limfoma, a znanstvenici su uvjereni da se može koristiti i za druge vrste raka.

Rak mijenja DNK zdravih stanica, osobito u pogledu distribucije molekula poznatih kao metilne skupine, pa je test napravljen tako da otkrije tu promjenu u otopinama poput vode.

U objavljenoj studiji stoji da test koristi čestice zlata koje se veću za DNK pogođenu rakom i utječu na molekularne promjene tako da uzrokuju vidljive promjene u boji.

Znanstvenici će kliničkim ispitivanjima na ljudima pokušati utvrditi koliko rano rak može biti otkriven i može li se ovaj test koristiti za mjerenje učinkovitosti tretmana protiv raka.