Volite odrijemati popodne? Evo kako to utječe na vaše zdravlje

popodnevno spavanje, žena
Foto: bruce mars/Pexels

Nedavno objavljena studija otkrila je da kod onih koji uspiju odrijemati popodne postoji gotovo 50% manji rizik od srčanog udara

Često se ističe kako je osam čarobni broj kada je u optimalna količina sati sna u pitanju, a znanstvenici su istražvanjima došli do zaključka kako nedostatak sna povećava rizik od ateroskleroze. Budući da nismo uvijek u mogućnosti odspavati dovoljan broj sati tijekom noći, popodnevno spavanje moglo bi biti odličan način da to nadoknadimo.

Tijekom studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal, znanstvenici iz Švicarske pratili su 3.400 osoba u dobi između 35 i 75 godina. Tražili su vezu između učestalosti popodnevnog drijemanja, prosječnog trajanja tog drijemanja i rizika od srčanog ili moždanog udara.

Provođenje studije trajalo je otprilike pet godina, a za to je vrijeme zabilježeno 155 srčanih ili moždanih udara. Znanstvenici su otkrili da popodnevno spavanje jednom ili dva puta tjedno umanjuje rizik od ovih bolesti za 48%.

U obzir su uzeti i drugi čimbenici koji bi potencijalno mogli utjecati na rezultate, a to su starost, količina spavanja noću te neki rizici od kardiovaskularnih bolesti poput kolesterola i visokog krvnog tlaka.

Važno je ne pretjerivati

Ipak, pokazalo se da redovito drijemanje ima nepovoljno djelovanje kod osoba starijih od 65 godina i kod onih koji pate od teške apneje, ali većina drugih osoba bila je generalno zdravija.

Jedan od autora studije kaže da oni koji spavaju popodne jednom do dva puta tjedno imaju bolje životne navike i bolje su organizirani pa si zapravo i mogu dopustiti drijemanje, dok su, s druge strane, osobe koje pretjeruju i svakodnevno to čine sklonije obolijevanju. To dovodi do zaključka da je prvi oblik povremenog drijemanja namjeran, a drugi vjerojatno predstavlja potkliničku bolest povezanu s lošijim načinom života.

Autori studije kažu kako se ipak na osnovu ovog istraživanja ne može sa sigurnošću potvrditi da popodnevno spavanje jednom ili dva puta tjedno poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od srčanog udara te da bi za to trebalo provesti dodatna odgovarajuća ispitivanja. Ističu kako je za sada daleko bolje truditi se uspostaviti normalnu rutinu spavanja tijekom noći te slijediti uobičajene savjete o pravilnoj prehrani i odgovarajućoj količini fizičke aktivnosti.