Stižu novi, djelotvorniji deodoranti?

deodoranti, znoj, higijena
Pixabay
Umjesto eliminiranja svih bakterija na koži, deodoranti bi uskoro mogli ciljano zaustavljati samo one tvari koje uzrokuju neugodni miris znoja

Stručnjaci vjeruju da su pronašli novi, učinkovitiji način za borbu s neugodnim tjelesnim mirisima, piše BBC.

Ključ je, kažu, u razumijevanju procesa pri kojem pazušni znoj, koji nema nikakav prirodni miris, poprima neugodan vonj nakon reakcije s bakterijama na koži. Dva tima stručnjaka sa sveuličišta York i Oxford objavila su da je prvi korak spomenutog molekularnog procesa uspješno znanstveno ‘dešifriran’. Daljnja istraživanja mogla bi dovesti do proizvodnje nove generacije deodoranata, osmišljenih kako bi zaustavili razvijanje neugodnog mirisa u samom začetku.

Postoje dvije vrste žlijezda znojnica. Ekrine, raspoređene po cijelom tijelu, proizvode znoj s ciljem da ohlade tijelo tijekom pojačanog fizičkog napora ili na visokim temperaturama. Znoj izlučen ekrinim žlijezdama nema miris niti ga poprima na koži. Apokrine žlijezde, smještene na pazusima i genitalnom području, proizvode znoj u čijem sastavu nalazimo kompleksne molekule koje nemaju miris pri lučenju, ali ga poprimaju nakon kontakta s bakterijama na površini kože.

Kako zaustaviti neugodan tjelesni miris?

Deodoranti u svom sastavu imaju etanol ili neko antibakterijsko sredstvo koje se obračunava s bakterijama, a dodan je i parfem koji prikriva miris znoja. Antiperspiranti, pak, u pravilu sadržavaju aluminijev klorid koji začepljuje pore koje vode do znojnih žlijezda i tako smanjuje količinu ispuštenog znoja.

Dr. Gavin Thomas s Odsjeka za biologiju Sveučilišta York slikovito je usporedio moderne deodorante s malim nuklearnim bombama. One, rekao je Thomas, potpuno uništavaju mnoge bakterije prisutne na koži ili zaustavljaju njihovo djelovanje. Međutim, samo mala količina bakterija pod pazusima zapravo je odgovorna za stvaranje neugodnih mirisa.

Staphylococus hominis bakterije koriste tzv. transportni protein za prepoznavanje onih komponenti znoja koje nemaju miris te ih savladavaju i pretvaraju u neugodni vonj. Dr. Thomas i njegovi suradnici kažu da ovo saznanje može postati temelj razvoja novog tipa deodoranta. Takav novi roll-on ili deodorant u spreju sadržavao bi tvar koja bi ciljano zaustavljala transportni protein i blokirala njegovo djelovanje.