Otkriveni novi potencijalni benefiti koje donosi ispijanje kave

ispijanje kave, žena s kavom
Foto: Pexels

Znanstvenici tvrde da čak i konzumiranje kave bez kofeina može imati pozitivne zdravstvene učinke

Volite započeti dan šalicom kave i ne uspijevate se zaustaviti samo na toj jednoj dozi ovog napitka, već tijekom dana unesete nekoliko šalica? Sada imate opravdanje za sve one koji vam tvrde da pretjerujete i da konzumacija većih količina kave nije dobra za vaše zdravlje.

Naime, rezultati novih studija pokazali su da ispijanje kave može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska pa čak i bolesti srca, piše Daily Mail.

Istraživači sa sveučilišta u Španjolskoj i Italiji proveli su istraživanje i otkrili vezu između konzumacije kave i metaboličkog sindroma – kombinacije dijabetesa, visokog krvnog tlaka i pretilosti – koji povećava rizik od nastanka kardiovaskularnih problema i srčanog udara.

Rezultati studija pokazuju da je, u usporedbi s konzumiranjem dvije ili jedne šalice u 24 sata, ispijanje tri do četiri šalice kave dnevno povezano s oko 25 posto nižim rizikom od pojave od dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici idu još dalje i tvrde da se svaka dodatna šalica kave, do šest ili osam šalica dnevno, veže uz pet do 10 posto manji rizik od razvoja spomenutih bolesti.

Rezultati istraživanja provedenog na talijanskom sveučilištu sugeriraju da su za sprječavanje metaboličkog sindroma zaslužni polifenoli koje kava sadrži, osobito fenolne kiseline i flavonoidi.

U Španjolskoj su potvrdili da postoji povezanost između konzumiranja kave i smanjenog rizika od dijabetesa tipa dva te su dodali da je dugoročno konzumiranje kave povezano i sa smanjenim rizikom od hipertenzije.

Međutim, Institut za znanstvene informacije o kavi (ISIC) naručio je neovisno istraživanje čiji su rezultati pokazali da su ipak potrebna dodatna istraživanja kako bi se potpuno razjasnila povezanost između kave i metaboličkog sindroma.