Negativni učinci sjedilačkog načina života i kako ih izbjeći

uredski posao, sjedilački način života
Foto: Pixabay
Osobama koje tijekom dana previše sati provedu sjedeći prijeti povećani rizik od bolesti srca, pretilosti, dijabetesa i raka

Prema nedavno objavljenoj studiji u Annals of Internal Medicine, previše sjedenja značajno povećava rizik od smrti, a najveći rizik je zabilježen kod osoba koje sjede više od 12,5 sati u danu i koje imaju više dnevnih epizoda sjedenja u trajanju duljem od 10 minuta.

Sjedilački način života, kao i životni stil koji ne uključuje brigu o uravnoteženoj i pravilnoj prehrani te redovitu tjelesnu aktivnost, glavni su razlozi ubrzanog razvoja kroničnih bolesti.

Opasnosti koje donosi sjedilački način života su stvarne i ne smijemo ih ignorirati. Osobama koje tijekom dana previše sati provedu sjedeći prijeti povećani rizik od bolesti srca, pretilosti, dijabetesa i raka.

Brojni uređaji i tehnologija za uštedu vremena zamijenili su potrebu za fizičkim naporima, ali su smanjili i količinu kretanja tijekom dana, a ljudsko tijelo zbog premalo kretanja postaje slabije i osjetljivije.

Dugotrajno sjedenje i nedostatak tjelesne aktivnosti mogu dovesti i do bolova u leđima, ramenima i vratu, a bol se najčešće javlja kod osoba koje sjede tri ili više sati u komadu.

Kako povećati tjelesnu aktivnost

Kako bi spriječili nastanak negativnih posljedica koje donosi sjedilački način života, za početak je dovoljna i mala količina redovne tjelesne aktivnosti.

Za poboljšanje kondicije i ukupnog zdravlja te smanjenje rizika od niza bolesti, liječnici savjetuju barem 150 minuta brzog hodanja tijekom tjedna.

U nastavku pročitajte nekoliko prijedloga kako možete smanjiti negativne učinke sjedenja i u svoju svakodnevicu uključiti više aktivnosti:

  • Ako možete dio posla odraditi stojeći, učinite to. Osim toga, stajanje troši gotovo dva puta više kalorija od sjedenja.
  • Koristite stepenice umjesto lifta ili pokretnih stepenica.
  • Parkirajte automobil na udaljenijem mjestu pa prošećite do odredišta.
  • Ako gledate TV, za vrijeme reklama odradite nekoliko kratkih vježbi ili barem prošetajte.
  • Hodajte dok pričate na telefon jer ćete tako nesvjesno napraviti dosta koraka.
  • Igrajte se s djecom – igrajte društvene igre koje zahtijevaju fizičku aktivnost ili ih izvedite u park, ako vrijeme to dopušta.
  • Ako imate psa, za šetnju s njim pokušajte izdvojiti najmanje 30 minuta.
  • Malen je broj ljudi koji vole kućanske poslove, ali usisavanje, brisanje prašine ili pranje prozora doprinose ukupnoj dnevnoj aktivnost pa se bacite na čišćenje.

Izvor: Fitness.com