Ne spavamo dovoljno – i to nas ubija!

spavanje na kauču, manjak sna
Foto: Wokandapix/Pixabay
Neuroznanstvenici tvrde kako činimo ozbiljnu štetu svom zdravlju ako ne spavamo dovoljno

“Sve veći manjak sna u industrijaliziranim zemljama ima katastrofalan učinak na naše zdravlje i dobrobit, pa čak i na sigurnost i obrazovanje naše djece. Riječ je o tihoj epidemiji koja ubrzano postaje jedan od najvećih izazova s kojima se susrećemo u 21. stoljeću”, rekao je Matthew Walker, stručnjak za spavanje na Sveučilištu Berkeley i autor knjige Why We Sleep.

Walker je u svom govoru na TED-u nabrojao sve načine na koje manjak sna šteti ljudima: postajemo gluplji, zaboravljamo, nesposobni smo učiti nove stvari, podložniji smo demenciji, povećava se rizik od srčanog udara, naš imunološki sustav nije sposoban boriti se s bolestima, a postoji i veća vjerojatnost od pojave raka.

Osim toga, manjak sna dovodi do mijenjanja gena, narušava stvaranje spolnih hormona poput estrogena i testosterona te dovodi do preranog starenja.

“Manjak sna će procuriti u svaki kutak vašeg tijela. Spavanje, nažalost, nije opcionalan luksuz. San je biološka nužnost o kojoj nema pregovora. To je vaš sustav za održavanje na životu”, upozorio je Walker.

Ovaj stručnjak za spavanje preporučuje izbjegavanje kofeina i alkohola, odlazak u krevet svake večeri u isto vrijeme i buđenje svakog jutra u isto vrijeme, čak i vikendima. Osim toga, preporuka je da spavate u hladnoj sobi, a ako vam se događa da ne možete zaspati i satima ležite u krevetu, radije ustanite, uputite se u neku drugu prostoriju, obavite nešto i vratite se u krevet kad ste spremni za spavanje.

Dodaje kako nas spavanje čini boljima u svemu, jer uslijed poremećaja dubokog sna dolazi do kognitivnog opadanja.

Izvor: Wired