Loša oralna higijena mogla bi biti krivac za razvoj srčanih bolesti

crvenokosa djevojka pere zube, pranje zubi, oralna higijena
Foto: slavoljubovski/Pixabay

Redovito i pravilno održavanje oralne higijene nije važno samo zbog toga da bi naši zubi izgledali lijepo

Pranje zuba tri ili pet puta dnevno smanjuje rizik od fibrilacije atrija za deset posto i rizik od zatajenja srca za 12 posto, pokazali su rezultati studije objavljene u stručnom časopisu Europskog kardiološkog društva (ESC).

Rezultati ranijih istraživanja ukazuju na to da loša oralna higijena pogoduje razvoju bakterija u krvi, što uzrokuje pojavu upala, a upale povećavaju rizik od fibrilacije atrija (nepravilnog rada srca) i zatajenja srca.

Cilj nove studije bio je istražiti povezanost oralne higijene i pojave dvaju spomenutih stanja, a kako bi to napravili, južnokorejski znanstvenici su tijekom deset i pol godina pratili životne navike 161.286 ispitanika u dobi od 40 do 79 godina. Kod nijednog od njih ranije nije bila zabilježena fibrilacija atrija ni zatajenje srca, a između 2003. i 2004. godine bili su podvrgnuti rutinskom liječničkom pregledu tijekom kojeg su prikupljene informacije o njihovoj visini, težini, bolestima, načinu života, zdravlju usne šupljine i oralnoj higijeni.

Tijekom desetogodišnjeg praćenja se kod 3 posto ispitanika razvila fibrilacija atrija, a kod 4,9 posto ispitanika došlo je do srčanog zatajenja. Znanstvenici su na osnovu dobivenih rezultata zaključili da pranje zuba tri ili više puta dnevno ima pozitivan učinak na prevenciju ovih stanja i neovisan je o spolu, dobi, socioekonomskom statusu, tjelovježbi, konzumaciji alkohola, indeksu tjelesne mase i popratnim bolestima poput hipertenzije.

Studija se nije bavila otkrivanjem načina na koji redovito pranje zuba točno pomaže u prevenciji fibrilacije atrija i srčanog zatajenja, ali jedna od mogućnosti koju znanstvenici navode je ta da se češćim pranjem smanjuje broj bakterija u džepu između desni i zuba, čime se sprječava njihovo širenje u krvotok.

Jedan od autora studije, dr. Tae-Jin Song sa Sveučilišta Ewha Womans u Seulu istaknuo je kako je njihova analiza bila ograničena na jednu zemlju i da promatranje koje su proveli ne pokazuje uzročno-posljedičnu vezu, ali da vjerodostojnosti rezultata njihove studije pridonosi činjenica da su proučavali veliku grupu ljudi tijekom dužeg razdoblja.

Autori studije također navode kako je sve očitije da upale imaju određenu ulogu u razvoju kardiovaskularnih bolesti, ali da je još uvijek prerano preporučivati pranje zuba kao prevenciju za fibrilaciju atrija i kongestivnog srčanog zatajenja i dodaju kako je potrebno provesti dodatne studije kako bi se definirale strategije koje su značajne za zaštitu zdravlja.