Koronavirus – pitanja i odgovori

laboratorijski djelatnici, medicina, zdravstvo
Pixabay

Nakon što je prisutnost korona virusa (COVID-19) službeno potvrđena i u Hrvatskoj, brojni građani strahuju od infekcije. Simptomi zaraze korona virusom vrlo su slični simptomima gripe.

Baš kao i gripa, bolest je opasna i potencijalno smrtonosna za osobe starije životne dobi, osobe s kroničnim bolestima te one s ugroženim imunitetom. Iako je čak 98 % smrtnih slučajeva zabilježeno u Kini, odakle je bolest krenula, ovi slučajevi izazvali su veliku paniku.ž

Koliko dugo je potrebno da se pokažu simptomi zaraze korona virusom?

Procjenjuje se da od izlaganja virusu do pojave prvih simptoma može proći između 1 i 14 dana. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prosječno trajanje inkubacije je 5 dana.

Je li istina da se korona virus prenosi zrakom?

Ne. Prema dostupnim podacima, korona virus (COVID-19) širi se kapljičnim putem – pri kihanju, kašljanju i izmjeni sline, npr. putem poljupca ili korištenjem kontaminiranog posuđa.

Može li osoba biti zaražena korona virusom, a ne pokazivati simptome?

Da. S obzirom na to da period inkubacije traje do 14 dana, moguće je da osoba prenese drugima virus prije nego što se kod nje same pojave simptomi. 

Kako da se zaštitim od korona virusa?

Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom ili dezinficijensom na bazi alkohola. Ako kašljete i kišete, činite to u pregib lakta ili u maramicu. Ako ste u blizini nekoga s ovim simptomima, odmaknite se od njega barem za metar.

Hoće li mi maska pomoći da se ne zarazim korona virusom?

Razumijemo da nošenje maske ima psihološki učinak, posebno ako znate da se korona virus prenosi kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem). No, kirurška maska neće zaštititi zdravu osobu od zaraze korona virusom.

Međutim, ako imate simptome poput kašlja, kihanja i otežanog disanja, ako sumnjate da imate gripu ili korona virus, ili ako brinete o nekome tko ima ove simptome, trebali biste nositi masku kako ne biste širili infekciju.

Ako se zarazim, hoću li umrijeti od korona virusa?

Korona virus ima vrlo nisku smrtnost. Najopasniji je za starije ljude, ljude s kroničnim bolestima poput visokog tlaka, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti te za ljude sa smanjenim imunitetom.

Ako se zarazite, potrebno je pridržavati se uputa liječnika i liječiti simptome. Kao i s drugim virusnim bolestima, antibiotici ne pomažu kod zaraze korona virusom. No, mogu se koristiti ako se posljedično razvije bakterijska infekcija, npr. bakterijska upala pluća.

Postoji li cjepivo ili lijek za korona virus?

Cjepivo još uvijek ne postoji, iako znanstvenici ubrzano rade na tome. Liječenje se svodi na ublažavanje simptoma. Kod ozbiljnih simptoma, potrebna je hospitalizacija. 

Koliko dugo korona virus može preživjeti na različitim površinama? Smijem li primiti paket iz Kine ili drugih zemalja u kojima je virus potvrđen?

Zasad nema konkretnih istraživanja, ali pretpostavlja se da se korona virus može zadržati na površinama od nekoliko sati do nekoliko dana.

Slobodno možete primati pakete iz inozemstva. Ako se bojite infekcije, očistite paket i njegov sadržaj dezinficijensom, operite ruke dezinficijensom na bazi alkohola ili sapunom i toplom vodom te izbjegavajte dodirivati svoje oči, nos i usta.

Prenosi li se korona virus na kućne ljubimce? Mogu li dobiti korona virus od svojeg ljubimca?

Ne. Nema dokaza da kućne životinje (npr. psi i mačke) mogu prenositi korona virus ili oboljeti od njega.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr