Kako vrijeme pred ekranom utječe na našu kožu?

ekran, laptop, čovjek za ekranom
Pxfuel

Nytimes.com savjetovao se sa stručnjacima i saznao kolika je prava štetnost unutarnjih svjetala, ali i kakvi rizici dolaze uz iste.

Plavo svjetlo

Naša prijenosna računala, telefoni, tableti, televizori, pa čak i LED žarulje – svi su izvori plave svjetlosti. No treba upamtiti da je sunčeva svjetlost glavni izvor, tako da smo zapravo plavoj svjetlosti najviše izloženi kada provodimo vrijeme vani, na dnevnom svjetlu.

Svjetlosne zrake dužih valnih duljina sadrže manje energije i obrnuto. Zrake na crvenom kraju svjetlosnog spektra imaju duže valne duljine, znači i manje energije. Zrake na plavom kraju imaju kraće valne duljine, znači i više energije.

Što znamo

Evo što znamo: U usporedbi s dobro shvaćenim opasnostima od ultraljubičastog svjetla (starenje kože i rak), znanost se ne slaže s utjecajima unutarnjih izvora plave svjetlosti na kožu. Može uzrokovati hiperpigmentaciju i prerano starenje, ali o ostalim problemima nemaju zajednički odgovor.

Rizici

Iako učinke plave svjetlosti na kožu tek treba u potpunosti razumjeti, svjetlost je bitna briga za zdravlje zbog drugih rizika. „Plava svjetlost oštećuje mrežnicu i smanjuje izlučivanje melatonina, pa vam prekida ciklus spavanja“, rekla je dermatologinja iz New Yorka.

Blizina ekrana je, naravno, važan faktor kada razmišljamo o opasnosti. “S televizora ćete dobiti manje plave svjetlosti nego s računala jer je udaljeniji”, rekla je dr. Henry. “I više svjetla od vašeg telefona nego vašeg računala jer je telefon općenito bliže vašem licu.”

Utjecaj na kožu

Dok ultraljubičasto svjetlo oštećuje DNK stanica, plava svjetlost uništava kolagen putem oksidativnog stresa. Kemikalija kože koja se naziva flavin apsorbira plavu svjetlost. Reakcijom koja se odvija tijekom te apsorpcije stvaraju se nestabilne molekule kisika (slobodni radikali) koji oštećuju kožu.

Izlaganje plavoj svjetlosti je problematičnije za kožu tamnijih boja. U studiji iz 2010. godine objavljenoj u časopisu Journal of Investirative Dermatology, pokazano je da izaziva hiperpigmentaciju na srednjoj do tamnoj koži, a svijetliju kožu ostavlja relativno netaknutom.

Kako se zaštiti?

Najjednostavnija intervencija je ograničiti količinu plave svjetlosti koju emitiraju uređaji oko vas. Primjerice, Appleovi proizvodi imaju “noćnu smjenu” što stvara topliji ton zaslona. Zamijenite svoje standardne LED žarulje altrenativom koja emitira manje plave svjetlosti.

File:Blue Light Filter.jpg - Wikimedia Commons
Photo: commons.wikimedia.org

Mineralne kreme za sunčanje sa željeznim oksidima zlatni su standard u zaštiti od plave svjetlosti. Željezni oksidi pokazali su se korisnijima u zaštiti od vidljive svjetlosti od cinkovog oksida i titanovog dioksida.

Lokalni antioksidansi trebali bi pomoći u zaštiti od slobodnih radikala koje stvara plava svjetlost, ali opet, znanost na ovu temu još uvijek nije suglasna.

Izvor: Nytimes.com, Dioptrija.hr