Kako kontrolirati bijes

kontrola bijesa, soba bijesa, znanstvena istraživanja
Foto: Pixabay/RobinHiggins
Razbijanje stvari neće pomoći, a ne možemo se osloniti ni na farmakologiju jer ne postoje lijekovi namijenjeni baš za ovaj problem

“Poboljšava li bijes stvari u vašem životu ili ih pogoršava?”, pitanje je koje postavlja klinički psiholog Raymon Chip Tafrate.

Iskazivanje (i potiskivanje) bijesa povezano je s povećanim rizikom od pojave moždanog udara, srčanih bolesti i imunoloških problema.

Iako popularne postaju takozvane “sobe bijesa” koje klijenti plaćaju kako bi u njima mogli razbijati stvari, istraživanja su pokazala da iskazivanje bijesa na takav način obično dodatno pojačava bijes.

Tafrate kaže da se ne možemo osloniti ni na farmakologiju jer se bijes ne nalazi u Dijagnostičkom i statističkom priručniku mentalnih poremećaja i ne postoje nikakva klinička istraživanja lijekova kojima bi se tretirao ovaj problem.

Potrebno je usvojiti određene tehnike

Kako bismo usvojili nove obrasce ponašanja, prvo moramo shvatiti postojeće. Tafrate predlaže da preispitamo svaki indicent i zapitamo se što je dovelo do toga, kako smo se u tom trenutku osjećali fizički i psihički, što smo htjeli napraviti te što smo zapravo napravili na kraju.

Dodaje kako je potrebno naučiti opustiti se, koncentrirati se na vlastito disanje i usporiti. Često pomaže i igra uloga i nešto što se zove “imaginarno izlaganje”, gdje zapisujete scene bijesa, zatim se snimate dok to čitate i onda uzastopno preslušavate. Tafrate tvrdi da se tako mijenja način razmišljanja i reagiranja.

Ovaj psiholog je većinu karijere proveo radeći u kaznenom pravosuđu gdje je bijes često isprepleten s nasiljem i zlouptrebom droga i tvrdi da se kod puštanja osoba na uvjetnu slobodu iznova uvjeravao da gore spomenute tehnike djeluju kada je kontrola bijesa u pitanju.

Izvor: The New York Times