“Juice dijeta” ili dijeta sokovima

Foto: Pixabay

Sve su popularnije “juice dijete” ili dijete sokvima, koje obećavaju “brzi popravak”, dramatičan gubitak kilograma u relativno kratkom vremenu kao i druge zdravstvene benefite kao što su detoksikacija jetre, čišća koža i poboljšano raspoloženje. Ali pitanje je je li to sve istina?

Kako djeluje?

Bez obzira na to jesu li označeni kao sokovi, čisti sokovi ili detox sokovi, svi se dijetalni sokovi temelje na konzumaciji velike količine voća i povrća. Velik broj njih isključuje konzumaciju druge hrane i podrazumjeva samo konzumaciju sokova, dok neki uključuju i krutu hranu. Najekstremniji oblici ovakve dijete uglavnom su ograničeni na kratko vremensko razdoblje – često između 3 dana i cijelog tjedna. Dijeta koja uključuje i krutu hranu su više kalorične i duže traju.

Je li “juice dijeta” sigurna?

Malo je znanstvenih dokaza koji ovakvu vrstu dijete pokazuju sigurnom. Štoviše, ukoliko slijedite ovakvu vrstu prehrane dulje od nekoliko dana vjerojatno nećete zadovoljiti sve svoje prehrambene navike. Voće i povrće čini uravnoteženu prehranu i svakako bismo ga trebali unositi pet puta dnevno. Raznovrsni izbor voća i povrća sadrži vitamine, minerale, antioksidanse i vlakna. Međutim, sokovi (nezaslađeni i 100%-tni) računaju se samo kao jedan od preporučenih 5 dnevnih unosa jer ne sadrže vlakna koja se nalaze u cjelovitom voću i povrću.

Koje hranjive tvari nedostaju kod “juice dijete”?

Samo cijeđenje kojim nastaje sok eliminira neke hranjive tvari – dijetalna vlakna kao i druge korisne hranjive tvari koje se nalaze u (ili ispod) kože ili sjemena … Primjer je i bijela srž kod agruma kao što je naranča koji je koristan izvor zaštitnih flavonoida. Također, u ovakvoj vrsti prehrane nedostaju i neki ključni hranjivi sastojci kao što su bjelančevine, željezo i masne kiseline (posebice omega-3 masne kiseline).

Je li “juice dijeta” učinkovita za gubitak težine i je li održiva?

Većina ljudi vjerojatno će izgubiti na težini jer ovakvom dijetom smanjuju se izvori masnoća i proteina i značajno se smanjuje unos kalorija. Trenutno postoje neki dokazi koji upućuju na to da kratkotrajna trodnevna dijeta može imati koristi za zdravlje crijeva. Naravno, treba uzeti u obzir činjenicu kako povratak svakodnevnim prehrambenim navikama vjerojatno neće održati smanjenu tjelesnu težinu.

Što je sa šećerima u sokovima?
Sokovi koji su proizvedeni uglavnom ili u cijelosti od voća imaju velik udio šećera. Cijeđenje oslobađa takozvane “slobodne” šećere koje nam se preporuča smanjiti i uklanja vlakna što znači da se šećer brže apsorbira u krvotoku nego kada bismo uzeli komad voća. Kombinacija brzog porasta šećera u krvi i nedostatka vlakana može dovesti do gladi.
Tko bi trebao izbjegavati “juice dijetu”?

Svakako bi ovakvu dijetu trebale izbjegavati trudnice, stariji ljudi, djeca, osobe koje se oporavljaju od operacije, osobe koje imaju problema sa jetrom ili bubrezima, osobe koje boluju od epilepsije, anemije, niskog krvnog tlaka ili poremećaja prehane.

Izvor: bbcgoodfood.com