Jedete li dovoljno često voće i povrće?

voće i povrće
Foto: Pixabay
Svima je sigurno poznato kako bi voće i povrće trebalo biti sastavni dio naše svakodnevne prehrane, ali rijetko ga konzumiramo u dovoljnim količinama

Prema istraživanju provedenom među stanovništvom Europske unije, 2017. godine je otprilike jedna od četiri osobe (27%) jela voće najmanje dva puta dnevno.

Nadalje, 37% stanovnika EU-a je jelo voće jednom dnevno, a ostalih 36% je voće jelo rjeđe od toga ili ga uopće nisu jeli tijekom jednog tjedna.

U usporedbi s konzumacijom voća, nešto manji postotak (oko 23%) stanovništva EU-a jelo je povrće najmanje dva puta dnevno, a oko 40% stanovnika je povrće konzumiralo jednom na dan.

U Hrvatskoj je 9,1% stanovnika konzumiralo voće i povrće najmanje dva puta dnevno, 36,6% jednom dnevno, a 4,1% manje od jedan put tjedno.

Među državama članicama Europske unije, najviše voća na dnevnoj bazi konzumira se u Italiji (85%) i u Portugalu (81%).

Kad je u pitanju potrošnja povrća među zemljama članicama EU-a, najveći postotak stanovništva koje je najmanje jednom dnevno jelo povrće imale su Irska i Belgija (po 84%).

Zašto je važno jesti voće i povrće

Svakodnevna konzumacija voća i povrća pomaže pravilnoj funkciji našeg organizma. Nedovoljna zastupljenost voća i povrća u svakodnevnoj prehrani dovodi do manjka koncentracije i lošeg raspoloženja.

Jedan od razloga zašto ne konzumiramo dovoljne količine voća i povrća leži u tome što najčešće nismo ni svjesni kolika je to količina koju tijekom dana trebamo unijeti u naš organizam.

Preporučena količina koju bi osobe kojima je dnevno potrebno oko 2000 kCal trebale unositi iznosi dvije i pol šalice povrća i 2 šalice voća. Riječ je gruboj procjeni jer su potrebe svake osobe individualne, a ne možemo ni sve vrste voća i povrća mjeriti na ovakav način.

Voće i povrće opskrbljuje naš organizam potrebnim vitaminima i mineralima, a njihov nedostatak dovodi do pada imuniteta i čini nas podložnijima različitim bolestima.

Voće i povrće je također odličan izvor prehrambenih vlakana. Vlakna pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i apetita, a njihov nedostatak također može rezultirati zatvorom.

Osim toga, voće i povrće pomaže u prevenciji različitih bolesti poput dijabetesa tipa 2 te kardiovaskularnih i drugih bolesti pa se svakako potrudite konzumirati veće količine.

Izvor: Eurostat