Hrana koju jedemo svake godine odvede 11 milijuna ljudi do prerane smrti, pokazala je znanstvena studija
Analiza objavljena u Lancetu otkrila je kako je naša svakodnevna prehrana veći ubojica od pušenja i povezana je s jednom od pet smrti u svijetu.
Sol, bila ona u kruhu, umacima ili prerađenoj hrani, najviše utječe na to. Oko 10 od 11 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s prehranom bilo je posljedica kardiovaskularnih bolesti, a to objašnjava zašto je sol toliki problem. Prevelike količine soli dovode do povećanja krvnog tlaka, što dovodi do povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.
Istraživači naglašavaju da u fokusu ove studije nije bila pretilost, već nekvalitetna prehrana koja oštećuje srce i uzrokuje pojavu raka.
Studija Globalnog opterećenja bolestima najmjerodavnija je procjena o tome na koji način ljudi umiru u svakoj zemlji na svijetu. U najnovijoj analizi korištene su procjene prehrambenih navika u pojedinoj zemlji kako bi se utvrdilo koliko često način prehrane utječe na to da živimo kraće.
Opasna je prehrana koja uključuje sljedeće:
- Previše soli – uzrok tri milijuna smrti
- Premalo cjelovitih žitarica – tri milijuna smrti
- Premalo voća – dva milijuna smrti
Premalo sjemenki, orašastog voća, vlakana, povrća, voća te omega-3 masnih kiselina iz morskih plodova, drugi su najčešći ubojice.
Direktor Instituta za mjerenje i evaluaciju zdravlja na Sveučilištu u Washingtonu, Christopher Murray, istaknuo je kako smatraju da je prehrana jedan od dominantnih pokretača zdravlja.
Zdravstvene kampanje trebaju biti usmjerene na promicanje zdrave prehrane
Prema provedenoj studiji, nedostatak zdravih namirnica u prehrani prisutan je u zemljama diljem svijeta, a najčešće se radi o sjemenkama i orašastim plodovima.
Kao razlog zašto ljudi ne konzumiraju ove namirnice u dovoljnim količinama, prof. Nita Forouhi sa Sveučilišta u Cambridgeu navodi to da ljude odbija kad čuju da su takve namirnice bogate mastima, ali ne znaju da je riječ od dobrim masnoćama. Također, većina ljudi ih ne doživljava kao hranu, a drugi problem je taj što su dosta skupe.
Posljednjih nekoliko godina često se vode rasprave o tome koliko su šećer te crveno i prerađeno meso povezani s pojavom raka, ali stručnjaci ističu da su oni mnogo manji problem te da veći problem predstavlja nizak unos voća, povrća, žitarica te orašastih plodova i sjemenki.
Znanstvenici napominju kako je vrijeme da se zdravstvene kampanje umjesto rasprava o tvarima poput masti i šećera usmjere na promicanje zdrave prehrane.
Ističu kako je kvalitetna prehrana važna bez obzira na težinu te da ljudi trebaju povećati unos voća, povrća, žitarica, sjemenki i orašastih plodova, a smanjiti unos soli.
Izvor: BBC