Evo koja je krajnja granica naše fizičke izdržljivosti

trening, izdržljivost
Foto: scottwebb/Pixabay

Znanstvenici su prateći sudionike Tour de Francea, utrke Race Across the USA te sudionike drugih poznatih natjecanja utvrdili krajnju granicu ljudske izdržljivosti

Pokazalo se da je granica 2,5 puta iznad metaboličke razine tijela pri odmaranju, odnosno 4.000 kalorija dnevno za prosječnu osobu. Sve više od toga nije dugoročno izdržljivo.

Istraživanje koje je provelo Sveučilište Duke također je pokazalo da su trudnice prave “prvakinje” u izdržljivosti, jer žive gotovo na granici opterećenja s kojim se ljudsko tijelo može nositi. Potrošnja energije je kod trudnica 2,2 puta veća od njihove metaboličke stope u mirovanju.

Studija je započela proučavanjem trkača koji su sudjelovali na spomenutoj utrci u SAD-u, gdje su za 140 dana pretrčali oko 5.000 kilometara od Kalifornije do Washingtona.

Primijećena je veza između duljine trajanja sportskog događaja i potrošnje energije – što događaj duže traje, teže je sagorjeti kalorije. Kad su u pitanju kratke vježbe, ljudi se mogu nositi s energetskom potrošnjom koja je daleko iznad brzine njihova metabolizma, ali to na dulje staze nije održivo.

“Možete raditi jako intenzivne stvari nekoliko dana, ali ako želite da to potraje, onda morate malo usporiti”, izjavio je dr. Herman Pontzer sa Sveučilišta Duke.

Zanimljivo je da zaključak o 2,5 većoj maksimalnoj brzini sagorijevanja energije više ovisi o ljudskom probavnom sustavu, nego o srcu, plućima ili mišićima. Naime, znanstvenici su otkrili da tijelo ne može probaviti, apsorbirati i procesuirati dovoljno kalorija i nutrijenata da održi veću razinu potrošnje energije.

Tijelo u tom slučaju može koristiti vlastite resurse, sagorijevajući masnoće ili mišićnu masu, piše BBC. To se kasnije može nadoknaditi, ali to vrijedi samo za kraće napore. Kod ekstremnih napora na granici ljudske izdržljivosti tijelo mora uravnotežiti svoju potrošnju, tvrde istraživači.