8 ‘poteza’ koji mogu poboljšati vaše prehrambene navike i spriječiti debljanje

žena s tortom, prehrambene navike
Foto: Pexels

Debljina je jedan od najvećih problema i izazova današnjeg društva te je globalno prihvaćena kao važan promjenjiv zdravstveni rizik za razvoj pet vodećih kroničnih bolesti

Dok u razvijenim zemljama broj osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ne raste značajnije, u Hrvatskoj je taj broj stalno u porastu pa je tako prema podacima iz srpnja ove godine u Hrvatskoj oko 20,3% odraslih osoba s prekomjernom težinom.

U borbi s ovim problemom ljudi se najčešće okrenu nekoj od popularnih dijeta koje obećavaju brze rezultate u kratkom vremenskom periodu. Međutim, mnoge od tih dijeta su rigorozne i zahtijevaju izbacivanje velikog broja namirnica, a izgubljeni kilogrami se nedugo nakon završetka dijete vrate.

Umjesto podvrgavanja drastičnim dijetama, bolje je poraditi na usvajanju zdravih prehrambenih navika. Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Marketing Science pokazala je kako je za promjenu i usvajanje zdravih prehrambenih navika dovoljan samo poticaj u pravom smjeru, a nutricionisti predlažu sljedeće.

  1. Neka vam sve ono što će vam pomoći da češće pripremate zdrave obroke bude pri ruci. Na primjer, ako imate blender, umjesto da vam skuplja prašinu na nekoj polici, držite ga na vidljivom i lako dostupnom mjestu u kuhinji.
  2. Presložite hladnjak i police koje su u razini očiju ispunite zdravim namirnicama i unaprijed pripremljenim zdravim obrocima.
  3. Imate kuharicu sa zdravim receptima, ali je nikada niste koristili? Nju biste također trebali držati na vidljivom mjestu, tako da se prilikom pripreme sljedećeg obroka napokon sjetite isprobati neki od tih recepata i eksperimentirati s hranom. Također biste mogli napraviti tjedni plan obroka s barem jednim zdravim receptom svaki dan.
  4. Umjesto kupovine gotovog voćnog jogurta, birajte onaj obični koji može biti odličan izvor probiotika i jeftiniji je. Osim toga, običnom jogurtu možete dodati voće, žitarice, orašaste plodove ili druge sastojke po vlastitom izboru te tako opet dobiti slatku, ali zdraviju verziju.
    Pobrinite se da pravilno započnete dan, a to podrazumijeva i obilan zdrav doručak.
  5. Isplanirajte i pripremite međuobroke tako da na poslu ili nakon radnog vremena, kada ste iscrpljeni u umorni, ne posežete za brzom i nezdravom hranom.
  6. Važno je okružiti se ljudima koji imaju sličan ili isti cilj, zato bi bilo dobro pronaći osobu koja će vas podržavati i s kojom ćete moći izmjenjivati iskustva te slaviti male uspjehe na putu do usvajanja zdravih navika.
  7. Također bi bilo dobro voditi dnevnik prehrane u koji ćete bilježiti što ste sve jeli i pili tijekom dana, ali i to kako ste se osjećali kada ste imali potrebu posegnuti za nezdravom hranom ili prejedati se. Možda otkrijete da vam hrana služi kao neka vrsta utjehe.
  8. Jedite dalje od računala, TV-a, mobitela ili bilo čega drugoga što će vas ometati. Hranu treba jesti isključivo za stolom i bez ikakve distrakcije kako bismo bili svjesni količine koju unosimo.