Zamjena identiteta postala je, nažalost, zaštitni znak KBC-a Split

flickr

Tako se dogodi situacija da osoba kašlje, tvrdi da ima temperaturu i sumnja na Covid-19, a zdravstveni djelatnik ga s Firula šalje da ode pješice do drugog dijela KBC-a na Križine. Govorimo o udaljenosti od jednog i pol kilometra u širem središtu grada. Takvi scenariji očito su postali češći nego je normalno u Splitu pa Meštroviću nije preostalo ništa drugo nego se povući.

Greške se događaju svakomu tko radi. Ali kada greške zaredaju, onda opravdanje više teško može biti preopterećenje i slučajnost. Teško je zato probaviti posljednju grešku KBC-a Split čijom je zaslugom još jednom zamijenjen identitet pacijenata te je osoba pokopana pod tuđim imenom!

Propust se dogodio još u travnju kada su u bolnicu stigle dvije dementne osobe starije životne dobi, jedna iz doma za starije i nemoćne u Segetu, a druga iz Dicma. Očito je odmah došlo do zamjene njihovih identiteta. Jedna od njih je bolovala, i u međuvremenu se oporavila, od koronavirusa te je jučer vraćena u dom, ali djelatnici su odmah vidjeli da nije riječ o njihovoj štićenici. Njihova je korisnica, naime, još sredinom travnja preminula te je pokopana pod tuđim identitetom. Julije Meštrović, čelni čovjek splitske bolnice je podnio ostavku čim je doznao za propust. Realno, jedino što odgovoran čovjek može napraviti nakon što se zamjena identiteta dogodila već jednom u početku korona-krize koja je očito itekako potresla temelje splitskog KBC-a.

Poslali pacijenta sa sumnjom na Covid na šetnju od 1,5 kilometra

Možda netko drugi ne bi zbog ovakvih propusta podnio ostavku, ali ovo je samo vrh problema koji splitsku bolnicu opsjedaju dugo vremena, a aktualna kriza je probila branu koja je obuzdavala sve. Trenutačno se u tamošnjem KBC-u liječi čak trećina oboljelih i hospitaliziranih od koronavirusa u Hrvatskoj, a polovica svih osoba koje su u Hrvatskoj bile na respiratoru liječili su se u toj bolnici.

Kada tomu pridodamo da je u sam bolnički sustav ušao virus, stanje u kojem se greške događaju je vrlo realno. Ipak, KBC-u Split ne idu u prilog i brojna svjedočanstva koja ne dobivaju medijsku pažnju. Tako se dogodi situacija da osoba kašlje, tvrdi da ima temperaturu i sumnja na Covid-19, a zdravstveni djelatnik ga s Firula šalje da ode pješice do drugog dijela KBC-a na Križine. Govorimo o udaljenosti od jednog i pol kilometra u širem središtu grada. Takvi scenariji očito su postali češći nego je normalno u Splitu pa Meštroviću nije preostalo ništa drugo nego se povući.

Što će otkriti inspekcija tijekom današnje istrage u dalmatinskom zdravstvenom središtu je manje bitno. Neusporedivo važnije je da sljedeći čelni čovjek učini sve da stavi pod kontrolu stanje u KBC-u.

Potrebno je u ovoj situaciji izbjeći klasični hrvatski scenarij po kojem se razapinje onaj koji je prvi na udaru. Julije Meštrović je osoba koja se ne može stavljati u istu rečenicu s, primjerice, čelnim ljudima nekih ustanova koje brinu o starijima i nemoćnima u istom gradu. Dr. Meštrović je iznimno cijenjen pedijatar (neko je vrijeme bio i potpredsjednik Europskog pedijatrijskog udruženja), a o njegovoj stručnosti najbolje će posvjedočiti njegovi pacijenti ali i studenti Medicinskog fakulteta u Splitu. O njegovoj humanosti posvjedočit će, s druge strane, potez s početka travnja kada je prevezao zaraženog pacijenta (https://slobodnadalmacija.hr/split/ravnatelj-splitske-bolnice-osobno-dovezao-bolesnika-s-covid-19-na-krizine-kada-je-vozac-saniteta-odbio-1014703). Pehu je, eto, ime – Covid-19.

Pročitajte još: