Vežite se, stiže kriza!

flickr

Znaš kakva nam se kaša sprema kada ti premijer praktički kaže da nas čeka teško sr…e! Predstavljajući mjere koje je Vlada osmislila, Andrej Plenković je izjavio da će kriza biti teža nego ona iz 2008.!

Godine 2008. kada smo upali u financijsku krizu, nismo to znali plebiscitarno. Tadašnji premijer Ivo Sanader kazao je iza zatvorenih vrata da smo “u banani”, ali građane je još mjesecima uvjeravao da je sve u redu i da ćemo se izvući. Gubila su se radna mjesta, zagovarala se pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, a BDP je padao tromjesečje za tromjesečjem. Otišao je tada Ivo, a nasljednica Jadranka Kosor povećala je porez i u svom mandatu zabilježila i najveći pad BDP-a; 6,9 posto u drugom tromjesečju 2009. godine. Bile su to godine kada su objave Državnog zavoda za statistiku o BDP-u bile udarne vijesti u svim informativnim emisijama. Slavilo se ako bi tromjesečje pokazalo barem malo manji minus od prethodnoga.

Mic po mic i izvukli smo se iz te gospodarske krize, ma pitate li običnog čovjeka evo tek jučer, prekjučer kad ono… evo ti nove. I to kakve! Znaš kakva nam se kaša sprema kada ti premijer praktički kaže da nas čeka teško sr…e! Predstavljajući mjere koje je Vlada osmislila, Andrej Plenković je izjavio da će kriza biti teža nego ona iz 2008.! https://vijesti.hrt.hr/595152/vlada-donosi-novi-paket-mjera-za-pomoc-radnicima-i-gospodarstvu

A što će lagati i muljati kada se sve vidi. Turizam koji nam, što izravno a što posredno, drži glavni dio BDP-a je ove sezone vrlo vjerojatno nepostojeći. Poljoprivrednici koji su i ovako na koljenima preklinju da se tržnice ne zatvaraju jer nemaju gdje plasirati svoju robu, prijevoznici se žale da ih je 60 posto u karanteni dok istovremeno strana konkurencija radi. Nijedna firma ne zna što s radnicima jer tko zna dokad će Covid-19 harati Lijepom našom, a i Europskom unijom. Unijom s kojom ostvarujemo najveći dio trgovine, u prvom redu s Italijom i Njemačkom.

BDP će pasti za najmanje 5 posto!

Sve u svemu, čekaju nas nove teške godine. Stručnjaci najavljuju pad BDP-a od barem 5 posto (https://novac.jutarnji.hr/aktualno/korona-ce-nam-izbrisati-tri-ekonomske-godine-u-2020-hrvatski-bdp-past-ce-barem-5-posto/10113916/).To će biti golem udar, ali i to bi se istrpjelo. Najveći strah je što će se dogoditi s radnim mjestima. Meni se, iskreno, još uvijek povraća od milijunskog ponavljanja fraze o očuvanju radnih mjesta tijekom prošle krize, a evo već počinjemo opet s istom frazom. Izgubimo li radna mjesta, jao si ga svima nama. Svaka čast svim reformama i problemima, ali nema gorega osjećaja nego kada čovjek nema posao ili ne prima plaću (kolika je da je) za obavljeno. A krenu li svakodnevni izvještaji o novih dvjesto, tisuću, deset tisuća nezaposlenih… narod će upasti u kolektivnu depresiju i opet će vrijediti ona omiljena: “Budi sretan jer imaš posao”.

Ne čudi zato izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa da će opet pokrenuti američko gospodarstvo bez obzira na koronavirus. Tipičan kapitalistički potez kojim se ne mari isključivo za ljudske živote već za novac. Ta najava je i razumljiva kada znamo od koga dolazi. Trump je prije svega poslovni čovjek koji zna što znači izgubiti dolar ali zna i kako ga zaraditi i uložiti. Naša država je, srećom, socijalno puno osvještenija jer počiva na europskim tradicionalističkim temeljima. Očuvanje ljudskoga života joj je još uvijek vrlo visoko, nadamo se da će jednako o ljudima skrbiti i u krizi koja je tu, već nam je ušla u dnevni boravak.