Što nas ne ubije, to nas ojača!

Flickr

Važno je, na koncu svega, ne paničariti. Situacija nije ugodna i postoji objektivna opasnost koju sa sobom donosi Coronavirus, ali treba ostati hladne glave.

COVID – 19, poznatiji po kolokvijalnom nazivu Coronavirus, vrlo vjerojatno je najveći sigurnosni i zdravstveni izazov 21. stoljeća. Točnije, globalna pandemija ovakvih razmjera nije viđena još od Španjolske gripe (1918-1920). Treba napomenuti da to ne znači da je Coronavirus opasniji od nekih drugih virusa s kojima se čovječanstvo susrelo u bliskoj (ili manje bliskoj) prošlosti kao što su SARS, Ptičja ili Svinjska gripa, ali je neupitna činjenica da su ti virusi puno brže suzbijeni te je šteta svedena na minimum (u datim okolnostima).

Kod Corone je situacija ipak drastično drugačija jer je najveći izazov s kojim su se susreli svi svjetski lideri i vodeći znanstvenici kako suzbiti širenje virusa. Izazov je to na koji do dana današnjeg nije pronađen zadovoljavajući odgovor. Treba napomenuti da cilj ovog članka nije razglabati o znanstvenim i medicinskim reperkusijama virusa s obzirom da za takve diskurse postoje puno kvalificiranije osobe. Ideja je, stoga, u vrijeme panike i potpune neizvjesnosti poslati poruku ohrabrenja, pozitive i suosjećanja jer nam je to trenutno najpotrebnije.

Iskustvo Italije

Europska zemlja koja je trenutno najpogođenija Coronom jest Italija. Na Apeninskom poluotoku trenutno je (u vrijeme pisanja članka) preko 21.000 osoba zaražena virusom, a 1.441 osoba je od posljedica virusa preminula. Brojke iz Italije zaista su alarmantne i tjeraju na razmišljanje. Reći će neki da umiru prvenstveno osobe starije od 65 i s prethodnim  zdravstvenim problemima, što nije netočno, ali ne otkriva cijelu istinu.

Italija je, inače, već danima u potpunom „lockdownu“ jer su zatvorene škole i fakulteti do 03.04. (organizira se online nastava), zatvoreni su i svi muzeji (neki su omogućili virtualni pristup svojim izlošcima), dućani (osim prehrambenih i apoteka), crkve (neke ostaju otvorene sat vremena dnevno kako bi se vjernici mogli moliti), kina, kafići i restorani … Jedino je to rješenje u ovom trenutku kojim se virus može suzbiti, iako vjerojatno ne u cijelosti.

Ulice talijanskih gradova potpuno su prazne, a osim nekoliko „nadobudnih šetača“ na trgovima i ulicama moguće je vidjeti gomile policijskih patrola, ali i hrpu vojnika spremnih potpuno blokirati grad u svakom trenutku. Prizori su to koji među ljudima izazivaju paniku i tjeraju strah u kosti, ali činjenica jest da su okolnosti daleko od normalnih i možda je ovo način na koji se efektno može „pokazati zube“ Coroni.

Vojska ispred muzeja Galleria Degli Uffizi u Firenzi ://: Izvor: Damjan Stanić

Slijedi neminovna blokada cijele Europe

Nakon što je Italija poduzela rigorozne mjere opreza u nastojanjima suzbijanja ove globalne pandemije, ostale europske države počele su također slijediti primjer s Apenina. Francuski je predsjednik Macron do neodređenoga zatvorio škole i fakultete te brojne druge ustanove i objekte, Austrija se također odlučila za potpunu izolaciju, a čini se da u tom smjeru kreće i Hrvatska sudeći prema posljednjim informacijama.

Do daljnjega su suspendirana sva sportska događanja u Europi i SAD-u, a pod velikim je upitnikom održavanje Olimpijskih igara ovog ljeta u Tokyu. Europsko nogometno prvenstvo se gotovo sigurno neće održati, već bi trebalo biti odgođeno za lipanj 2021. godine. S obzirom na veliki broj sportaša koji su Coronom zaraženi posljednjih dana (Gobert, Arteta, Gabbiadini, Mitchell …) takve su drastične mjere jedine normalne.

Ipak, individualni napori pojedinih zemalja neće biti dovoljni, tj. vrlo vjerojatno će biti potpuno uzaludni ukoliko se cijela Europa privremeno ne „izolira“. Virus se prenosi kontaktom s drugim ljudima i najvažnije bi bilo socijalnu interakciju uživo svesti na minimum. Italija strogo preporuča držanje distance od barem jednog metra između ljudi te ostanak u svojim domovima što će zasigurno ubrzo početi primjenjivati i ostale zemlje.

Prebrodit ćemo ovu krizu. Zajedno.

Važno je, na koncu svega, ne paničariti. Situacija nije ugodna i postoji objektivna opasnost koju sa sobom donosi Coronavirus, ali treba ostati hladne glave. Moramo biti potpuno pribrani, suprotstaviti se strahu koji neminovno igra ulogu u ovakvim situacijama, ali istovremeno moramo biti oprezni i odgovorni. Brinimo za naše najbliže, pogotovo ukoliko su u poznijoj životnoj dobi, i budimo tu jedni za druge (na propisanoj udaljenosti, naravno).

Ova pandemija će uskoro zasigurno biti stvar prošlosti i stvari će se vratiti u normalu, ali kako bi tome stvarno tako i bilo svatko od nas mora dati svoj obol. Pazite na sebe (perite ruke češće nego inače, ne dirajte lice, usta i oči, pijte puno tekućine i jedite puno vitamina) i na druge, pratite obavijesti znanstvenika i osoba zaduženih za krizu oko Corone i ono što je najvažnije ostanite pozitivnog stava uvijek jer SVE ĆE BITI DOBRO.