SAD vs. koronavirus: mjere, procjene i posljedice

Trump, SAD
Flickr

Ono što ističu američki stručnjaci jest način na koji se Kina uspješno borila protiv koronavirusa: u gradovima u kojim se još nije pojavio virus su već ograničili kretanje i proveli slične mjere. Na taj su način znatno smanjili broj oboljelih koji bi sigurno bio veći da su mjere provodili tek pojavom virusa u urbanim sredinama.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je jučer nacionalnu izvanrednu situaciju zbog pandemije koronavirusa, a Parlament je donio odluku o osiguravanju milijardi dolara za pomoć gospodarstvu koje će patiti zbog virusa, ali i radnicima kojima bi se mogla postati ugrožena radna mjesta.

Milijarde za očuvanje gospodarstva

Američko gospodarstvo koje doživljava oporavak lako bi se moglo strmoglaviti zbog koronavirusa i zato američka administracija ništa ne prepušta slučaju. Za samu borbu protiv virusa saveznim državama će se usmjeriti ukupno čak 50 milijardi dolara. Država priprema i čitav niz mjera kojima će se rasteretiti gospodarstvo: odgoda rokova za prijavu poreza tvrtkama i fizičkim osobama, a porezne olakšice predviđene su i za mala i srednja poduzeća čije će poslovanje biti ugroženo. Kongres je donio i odredbu o povećanju naknade za nezaposlene, besplatno testiranje na virus, osigurana su i dodatna sredstva za pomoć u hrani i medicinskoj skrbi najugroženijim skupinama. Nacionalna naftna rezerva napunit će se do vrha, sve kako bi se Amerikanci mogli neovisno i što efikasnije boriti protiv pandemije.

Osim što se gospodarski spremaju na koronavirus, intenzivno se bave procjenama učinka virusa na stanovništvo. Epidemiolog Matthew Biggerstaff u najcrnjem scenariju predviđa da će se zaraziti između 160 i 214 milijuna ljudi u SAD-u. Epidemija bi mogla potrajati mjesecima, pa čak i dulje od godine dana, a umrijeti bi moglo od 200.000 do čak 1,7 milijuna ljudi. Ono od čega stručnjaci najviše strahuju je da bi se moralo hospitalizirati i do 21 milijuna ljudi, a to bi urušilo zdravstveni sustav.

Crne prognoze

To su najpesimističniji scenariji kojima se može doskočiti testiranjem virusa, smanjenjem ljudske interakcije, zaustavljanjem masovnih okupljanja, radom od kuće i nizom mjera koje se provode i kod nas. Ono što ističu američki stručnjaci jest način na koji se Kina uspješno borila protiv koronavirusa: u gradovima u kojim se još nije pojavio virus su već ograničili kretanje i proveli slične mjere. Na taj su način znatno smanjili broj oboljelih koji bi sigurno bio veći da su mjere provodili tek pojavom virusa u urbanim sredinama.

Možda se brojka od nekoliko stotina tisuća mrtvih čini užasno, ali imamo li na umu da je u SAD-u ove sezone od bolesti povezanih s gripom umrlo između 20.000 i 50.000 ljudi, onda se brojke koje na sebe veže koronavirus više ne čine toliko nemogućima.