Pitanje o migrantima u doba koronavirusa

migranti, granica, policija
Flickr.com

Od velike migrantske krize 2015. godine migranti predstavljaju jednu od najvažnijih i najprisutnijih medijskih figura. S početkom izbijanja koronavirusa, njihov trag u medijskom sadržaju se gubi. Zašto je to tako?

Erdoganovo popuštanje

Početkom nove 2020. godine, eskalirali su napeti sukobi na području Sirije. Veliki broj migranata našao se na grčkim granicama, a Europska unija nadala se pravovremenoj i razumnoj reakciji turskog predsjednika Erdogana. Ali, s vremenom, turska vlast postaje nezadovoljna. Krši dogovor donesen 2016. i otvara puteve migrantima prema zemljama Europske unije.

Na tursko – grčkoj granici uskoro su uočeni migranti koji se svim silama bore ući u Grčku. I tada, cijeli svijet očekuje još jedan novi, pa i intenzivniji migrantski val. Grčka policija oštro se sukobljava s migrantskim skupinama, čime su napetosti krajem veljače dovedene do vrhunca.

Koronavirus kao prijetnja

Uz to, misteriozna infekcija COVID-19 pojavila se u Kini. Uskoro se medijski sadržaj u potpunosti promijenio, i jedina važna tema izvještavanja postala je bolest koronavirusa. U interesu je bilo pravovremeno isporučiti vjerodostojne informacije vezane za pandemiju. Ali isto tako, tematika vezana za najosjetljivije u društvu, migrante, postaje rjeđa.

Kakva je situacija?

Širenje koronavirusa donijelo je mnogobrojne probleme za migrante koji u većini zemalja svijeta rade na radnim mjestima koja su uvelike izložena mogućnosti zaraze.

Primjerice, u Singapuru, tako je preko milijun migranata radnika prepušteno lošim uvjetima života kao jeftina radna snaga. Ne čudi onda činjenica da je zabilježena eksplozija novooboljelih u travnju (preko 17 tisuća).

Također, oko 40 tisuća migranata boravi u kampovima smještenim na grčkim otocima. Apostolos Veizes, iz organizacije „Liječnici bez granica“, opisuje stanje: „Mjesecima se smeće ne odvozi. 1.300 ljudi koristi istu slavinu. Brojni nemaju uopće pristup vodi, struji ili toaletu i vrše nuždu pod vedrim nebom.“

Što su vlasti učinile?

Postavlja se pitanje što su vlasti učinile u zaštiti migranta u doba pandemije koronavirusa. Veizes smatra kako nije dovoljno mjera poduzeto, ali i sprovedeno. Učinjeno je mnogo za zaštitu lokalnog stanovništva, dok s druge strane migranti, od kojih radnici, bolesni i djeca – pate.

Narativ o migrantima

Iako je medijski fokus prebačen na COVID-19, važno je ne zaboraviti na stanje migranata. Tematika izbjeglica, migranata i azilanata jest složena, ali i ponavljajuća i stalno prisutna. Upravo zato, od velike je važnosti „zajednički pobijediti bolest, kroz izbjegavanje rasizma, stigme i diskriminacije“, za što se zalaže i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), ali i poduzeti velike mjere za zaštitu ove osjetljive društvene skupine.

Pročitajte još: