Opet su rasle cijene namirnica

Ekonomijasmanjenje nezaposlenosti, dzs, zaposlenost, nezaposlenost, graf
Foto: Pixabay

U protekle tri godine, potrošači širom Europe suočavaju se s izazovima u vezi sa skokom cijena osnovnih namirnica

Prema najnovijim istraživanjima Europskog parlamenta, cijene nekoliko ključnih namirnica, uključujući krumpir, jaja i maslac, znatno su porasle. Ovo je izazvalo zabrinutost potrošača i postavlja pitanja o razlozima iza ovog trenda.

Eurostat, statistički ured Europskog parlamenta, prati cijene namirnica već više od deset godina i iznio je zapanjujuće podatke. Maslinovo ulje, na primjer, poskupjelo je za čak 75 posto od siječnja 2021. godine. No, još je alarmantniji rast cijena kod drugih namirnica. Krumpir se, u usporedbi s istim razdobljem, poskupeo za 53 posto, jaja su skuplja za 37 posto, a maslac za 26 posto.

Postoji ključna razlika između maslinova ulja i prethodno spomenutih namirnica. Dok cijene maslinova ulja neprekidno rastu, cijene krumpira, jaja i maslaca nisu više nego lani, ali su značajno više u odnosu na 2021. godinu. Ovo znači da je ovo dugotrajni problem koji se neće riješiti lako.

Stručnjaci iz Eurostata napominju da su cijene hrane u Europskoj uniji kontinuirano rasle tijekom 2023. godine. Drugi i treći kvartal ove godine pokazali su nešto sporiji rast cijena, ali problem je očigledan. U rujnu 2023., cijene jaja, maslaca i krumpira bile su više nego u siječnju 2021. i 2022., ali nisu dosegle razine viđene nekoliko mjeseci ranije. S druge strane, cijena maslinova ulja neprestano raste i u rujnu ove godine bila je čak 75 posto viša nego u siječnju 2021.

Cijene krumpira također su doživjele zapanjujući skok

Od siječnja 2021. godine, cijene krumpira porasle su za 53 posto do rujna 2023. godine, dosegnuvši vrhunac u lipnju 2023. kada su bile čak 60 posto više nego u 2021. godini. Što se tiče cijena jaja, u rujnu 2023. bile su 37 posto više nego u siječnju 2021.

Cijene jaja su se donekle stabilizirale tijekom prvih dva kvartala 2023., a zatim su pokazale pad u kolovozu i rujnu iste godine. Sličan je obrazac zabilježen i za cijene maslaca, koje su dosegle vrhunac u prosincu 2022., a zatim počele blago padati. Unatoč tomu, maslac je u rujnu 2023. bio 27 posto skuplji nego u siječnju 2021.

Sve navedene cijene odnose se na čitavu EU, a ne na pojedinačne države članice. Ovi podaci zabrinjavajuće ukazuju na trajni rast cijena osnovnih namirnica koji može negativno utjecati na potrošače širom Europe. Potrošači će morati biti svjesni ovih promjena i prilagoditi svoje potrošačke navike kako bi se nosili s ovim izazovom. Iako se cijene mogu fluktuirati, rješenje za stabilizaciju cijena i olakšanje tereta na džepovima potrošača može zahtijevati dodatne napore i intervencije.

Izvor: Poslovni.hr