Javilo se treće uspješno cjepivo protiv Coronavirusa

Izvor: Paolo Mancini, Donato; Cookson, Clive (2020.), Oxford-AstraZeneca vaccine results raise hopes for Covid fight. Financial Times.

Dok Moderna nastoji sustići Pfizer i BioNTech u brzini distribucije svoga cjepiva, u međuvremenu su izašli rezultati još jednog cjepiva. Međutim, ovaj put radi se o britanskom kolektivnom trudu.

Trenutno, poznato je kako dva vodeća cjepiva – prvo od Pfizera i BioNTecha, a zatim od Moderne – trenutno pokazuju veoma obećavajuće rezultate. U njihovom slučaju, radi se o 95%-tnoj učinkovitosti.

Izvor: Park, Alice (2020.), Why Does the AstraZeneca COVID-19 Vaccine’s Efficacy Vary So Much? Here’s What We Know. TIME.

Međutim, nedavno je britanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca prenijela slične vijesti. Naime, u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, uspjela je proizvesti cjepivo koje je u završnim fazama pokazivalo prosječno 70% učinkovitosti u zaustavljanju simptoma bolesti COVID-19 .

Cjepivo funkcionira po tradicionalnom principu, uz par manjih preinaka. Radi se o tome da se u organizam unosi bezazleni adenovirus od čimpanzi, koji je u laboratoriju prethodno modificiran da sadrži gene virusa SARS-CoV-2. Naš imunološki sustav bi zatim reagirao na proteinski omotač modificiranog virusa i pripremio se za buduću infekciju.

Cjepivo bi se ubrizgalo dva puta, s tim da bi se druga doza unosila nakon najmanje proteklih mjesec dana od prve doze. Što je poprilično zanimljivo kod ovog cjepiva je njegova učinkovitost ovisno o količinama doza.

Izvor: Cookson, Clive; Paolo Mancini, Donato (2020.), How the Oxford-AstraZeneca vaccine works and why it matters. Financial Times.

Navodno, kad su se obje doze unosile u punim količinama, učinkovitost je bila samo 62%. S druge strane, kad je prva doza bila u polovičnoj količini, dok je samo druga bila puna, učinkovitost je porasla na čak 90%. U drugom slučaju, zapravo se radilo o pogrešci u pripremanju količina, no ta greška ukazala je na jednu važnu činjenicu.

Iako razlozi ovakvih fluktuacija za sada nisu poznati, očito postoji poveznica između učinkovitosti i količini pojedinih doza. Što svakako daje prednost ovom cjepivu jest puno lakši prijevoz i pakiranje samih cjepiva, zbog čega je tvrtka prilično optimistična da će njihovo cjepivo biti omogućeno za širu distribuciju u 2021. godini.

Izvor:

1. Vlamis, Kelsey; Schuster-Bruce, Catherine (2020.), AstraZeneca and Oxford University announced a 3rd working COVID-19 vaccine, which they say is 70% effective. Business Insider.

2. Paul Taylor, Nick (2020.), AstraZeneca probes ‘mistake’ behind 90% COVID-19 vaccine efficacy. FierceBiotech.

3. Cookson, Clive; Paolo Mancini, Donato (2020.), How the Oxford-AstraZeneca vaccine works and why it matters. Financial Times.

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!