Izvrsna reakcija Tajvana na izazove pandemije koronavirusa

Tajvan, ljudi, noć

Hvale na račun otoka u istočnoj Aziji, Tajvana, ne prestaju. Mnogi smatraju kako se upravo Tajvan najbolje nosi sa virusnom infekcijom COVID-19 (poznatija kao “koronavirus”).

Od 23 milijuna stanovnika, zabilježeno je oko 400 slučajeva infekcije, dok je preminulih tek 6. Uzevši u obzir da je Tajvan udaljen samo stotinjak kilometara od kineske obale, ali i da je njihov odnos prisan, postavlja se pitanje kako je moguće da je u zemlji s toliko milijuna stanovnika broj zaraženih svega – 400.

Prijašnje pandemije kao razlog za energičnu reakciju

Upravo svojom brzom i ranom reakcijom, ali i odličnim statističkim podacima, Tajvan je zavrijedio titulu “uspješne priče”. Budući da je pandemija SARS virusa iz 2003. godine ovome otoku – državi donijela stotine zaraženih i 73 mrtvih, ali i da su se krajem prošle godine pojavili prvi nagovještaji o dotad nepoznatoj infekciji u kineskom Wuhanu, na Tajvanu je proglašen znak za uzbunu.

Tajvan je uskoro obavijestio WHO (Svjetsku zdravstvenu organizaciju) o opasnosti prenošenja infekcije koronavirusa među ljudima. Povratnu reakciju nikada nisu dobili. Ovo je jedan od razloga zašto danas američki predsjednik Donald Trump WHO (Svjetsku zdravstvenu organizaciju) tuži radi ignoriranja upozorenja i ujedno lošeg reagiranja na pandemiju.

Odnos Kine i Tajvana, brza reakcija

Budući da kineski komunistički režim Tajvan još uvijek smatra dijelom svog teritorija, Tajvanu je oduzeta mogućnost članstva u WHO-u. Prema tome, i sam WHO Tajvan smatra dijelom Kine. Apsurdnost ovakve političke situacije je i činjenica da su nakon izbijanja koronavirusa i upozorenja WHO-a iz Italije i Vijetnama ukinuti letovi za Tajvan iako tamo u tom trenutku nije bilo slučajeva zaraženih.

Istodobno s Tajvanskim upozorenjem koji je poslan WHO-u, zapovjedni stožer i vlasti su iz predostrožnosti u zračnim lukama počele mjeriti tjelesnu temperaturu putnicima koji su pristizali iz Wuhana. Drastično je pojačana proizvodnja zaštitnog materijala, ali i isplanirana i njihova podjela. Početkom veljače Tajvan zatvara granicu za sve Kineze, a potom i za ostatak svijeta.

Novi način života na Tajvanu

Sve navedeno pokazalo se kao vrlo efikasna mjera. Osim što je javnost svakodnevno bila obavještavana o mogućim rizicima koronavirusa, vlasti su pomno pratile broj zaraženih i sve pogođene osobe smještale u karantenu. Sve to rezultiralo je poštedom Tajvanskog društva i gospodarstva od blokade i dugotrajne i štetne krize.

Danas na Tajvanu stanovništvo živi jednim novim načinom života. Osim što je u prijevoznim sredstvima obavezno nositi zaštitnu masku, u restoranima i kafićima diljem otoka osigurano je dovoljno razmaka između stolova.

Moguće okupljanje na otvorenom je do 500 ljudi, dok je u zatvorenom ta brojka ograničena na 100 osoba. U svim javnim ustanovama mjeri se temperatura i dezinficiraju ruke. Sve ljude smještene u karantenu policija nadzire putem GPS-a dva puta dnevno. Ipak, kazne za kršenje i nepridržavanje propisanog dostižu i do 30.000 eura!

Ovakav život na Tajvanu pokazuje i mogućnost pojave istog, „novog normalnog života“ i u Europi.  

Izvor: jutarnji.hr

Pročitajte više: