Čeka li nas najgora recesija ikad?

kriza, europa
publicdomainpictures.net

Izjava o mogućoj “najgoroj ekonomskoj recesiji u europskoj povijesti” uznemirila je javnost. Čini se da najgore posljedice COVID-19 infekcije tek dolaze.

Dobre vijesti

Svi su nestrpljivo čekali kada će se koronavirus “umiriti”. I napokon, mnogi su ovih dana u Europi odahnuli. Dobre vijesti su došle. Stopa broja umrlih u Italiji nikada nije bila manja, a Angela Merkel je u Njemačkoj najavila otvaranje vrtića i restorana.

Predviđanja

Previđanja Europske Komisije nisu nimalo ohrabrujuća. Očekuje se opadanje ekonomske aktivnosti od čak 7.4 posto.

Čini se da je ovo teški podsjetnik na to da će i potpunim nestankom virusa, europska (ali i svjetska) ekonomija još dugo “patiti”.

Situacija u SAD-u

S preko milijun oboljelih i 75.000 umrlih, u SAD-u stvarni oporavak nije na vidiku.

Smatra se da je nešto više od 20 milijuna ljudi izgubilo posao u travnju.

Posljedice pandemije

Svjesni smo da će teška recesija ili već rečeno, mogući drugi val pandemije, jako ugroziti živote Europljana. Osim malih ljudi, posljedice će biti vidljive u poslovanju tvrtki i banaka.

Stvarni problem jest što će kriza pojačati već uspostavljene političke podjele (bogatiji sjever/siromašniji jug). Time bi mogla potencijalno srušiti ravnotežu između država članica neraskidivih ekonomskih poveznica.

Šef odjela za ekonomska i financijska pitanja Europske Komisije, Maarten Verwey, u predgovoru predviđanja izjavljuje: “Opasnost od duboke i produžene recesije sve je izglednija.”

Brojevi

U već spomenutim predviđanjima pada ekonomskih kretanja, izdane su i okvirne brojke.

Prema tome, ekonomije Italije i Španjolske, a koje su ujedno i najgore prošle u borbi s koronavirusom, doživjet će pad od čak 9%.

Najgore će proći Grčka (9.7%), a najbolje Poljska (4.5%).

Iako je rečeno da bi Njemačka mogla doživjeti najgoru krizu od Drugog svjetskog rata, brzo bi se od iste mogla i oporaviti.

Odgovor na krizu

Stručnjaci se nadaju da će se europske ekonomije od nadolazeće krize brzo oporaviti i izbjeći najgore scenarije. Ekonomisti takvu pojavu zovu “recesija u obliku slova V”.

Sve oči su uprte u europske čelnike i svi se slažu da odgovor na recesiju mora biti hrabar i učikovit, ali i isključivo zajednički, kako ekonomski oporavak ne bi trajao godinama.

Paolo Gentiloni, povjerenik za gospodarstvo Europske Komisije naglašava kako trenutno nije vrijeme za podjele u Europi, jer to “predstavlja prijetnju jedinstvenome tržištu i eurozoni.”

Izvor: Nytimes.com