Stvaranje novog interneta: MegaNet

Slika: Maxpixel
Ideja Kima Dotcoma o zamjeni interneta kakvog danas poznajemo

Neutralnost interneta temeljno je načelo koje zabranjuje internetskim pružateljima usluga da ubrzavaju, usporavaju, blokiraju ili naplaćuju bilo koji sadržaj, aplikaciju ili mrežnu stranicu kojoj potrošač želi prići. Američka vlada, točnije Savezni odbor za komunikacije (FCC) izglasao je ukidanje pravila iz 2015. godine. Da bi se suprotstavio ovakvim potezima i pokušajima cenzuriranja interneta, Kim Dotcom pokrenuo je novi projekt pod imenom MegaNet.

Plan uključuje korištenje kolektivne snage obrade, skladištenja i protoka podataka stotina milijuna korisnika pametnih telefona. Svaki korisnik donirat će podatke koji će biti korišteni tijekom mirovanja mobilnih uređaja. Ti će se podaci prikupljati da bi stvorili resurse potrebne za slanje i pohranjivanje datoteka iz svih krajeva svijeta. Potreban je nevjerojatno velik broj korisnika da bi to bilo izvedivo, a Dotcom predviđa sto milijuna korisnika koji bi se mogli prijaviti u prvoj godini. Čak i kada bi se to dogodilo, nije sigurno bi li realizacija ove ideje bila uspješna.

MegaNet je internet budućnosti

MegaNet je internet oslobođen vladinih pravila, hakera i onih koji žele iskoristiti ogromne količine podataka koje svi ostavljamo na mreži. Cilj je zamijeniti postojeći internet, virtualno nedodirljiv i bez IP adrese.

Cijeli projekt također će se osloniti i na sustav blockchaina koji se može opisati kao javna knjiga koja bilježi i pohranjuje transakcije kriptovaluta. Umjesto transakcija kriptovaluta, ova promijenjena inačica blockchaina pohranjivat će datoteke tako da budu dostupne u svakom trenutku, bez oslanjanja na tradicionalnu tehnologiju poslužitelja koju danas upotrebljavamo.

Koncepcija dijeljenja datoteka dokumentirana je posljednjih nekoliko godina te je uglavnom dobila negativne reakcije. Istovremeno je očito da Dotcom želi revolucionirati neke aspekte interneta i predstaviti promjene koje smo svi čekali. Ukidanjem neutralnosti interneta, ubrzat će se potražnja i usvajanje potpuno novog oblika interneta kakvog nismo imali prilike vidjeti prije.

Decentralizirani internet koji ne kontrolira nijedna vlada ili korporacija plemeniti je cilj, međutim to će biti prilično teško postići u idućih nekoliko godina. Iako projekt nikad nije došao na tržište, to ne znači da je Dotcom odustao od stvaranja MegaNet-a. Iako bez previše tehničkih specifikacija, postoji mnogo spekulacija o tome što će MegaNet točno značiti i kako će izgledati.

Ideja je o stvaranju krenula u veljači 2015. godine i do danas nije posve jasno je li ostvarila napredak te, ako jest, u kojoj je mjeri on ostvaren. Kako će se projekt razvijati, koliko ozbiljno i koliko će značajan utjecaj ostvariti, pokazat će nam vrijeme.

Izvor: ME, MakeUseOf