Rusija poziva druge zemlje na dogovor o zajedničkom pristupu kriptovalutama

Slika: Pexels
Zajednički pristup kriptovalutama unutar Euroazijske gospodarske unije

Ruski je premijer Dmitrij Medvedev zatražio od čelnika zemalja Euroazijske gospodarske unije da zajednički razviju strategiju pristupa kriptovalutama. Ruska središnja banka i premijer vjeruju da situacija oko kriptovaluta ne bi trebala biti problem s kojim će se svaka država nositi pojedinačno.

Iz tog je razloga ruski premijer Dmitrij Medvedev pozvao zemlje Euroazijske gospodarske unije (eng. EAEU) da razviju zajednički pristup te izrazio važnost okupljanja i raspravljanja o toj temi. EAEU ima pet zemalja članica: Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Rusiju. Osim Medvedeva sastanku su nazočili premijer Armenije Karen V. Karapetijan, premijer Bjelorusije Andrej Vladimirovič Kobjakov, premijer Kazahstana Bakidžan Abdirovič Sagintajev, premijer Kirgistana Sapar Džumakadirovič Isakov i predsjednik Upravnog odbora Euroazijske gospodarske komisije Tigran S. Sargsijan.

Medvedev je naglasio da bi taj problem trebao biti dio nacionalnog modela. Budući da su gospodarstva unutar EAUE-a blisko povezana, predložio je pripremu međunarodnih konvencija o kriptovalutama da bi zajedničkim naporom došli do najboljih rješenja.

Ruska se središnja banka slaže s premijerom. Krajem prosinca prva je zamjenica predsjednika Ruske banke Olga Skorobogatova izjavila da banka podržava ideju izdavanja nadnacionalne kriptovalute na području EAEU-a ili unutar zemalja BRIC-a.

Kazahstanu, Kirgistanu i Uzbekistanu je na radaru kriptovaluta

Nekoliko je srednjoazijskih zemalja poput Kazahstana, Kirgistana i Uzbekistana poduzelo ozbiljne korake da privuče i popularizira kriptovalutu. S određenim inherentnim prednostima te vođeni novom i popularnom politikom koja se time bavi nastoje privući ulagače i integrirati se u globalnu ekosferu kriptovalute.

Kirgistan, koji graniči s pojedinim kineskim rudarskim područjima, želi koristiti kriptovalute u javnim ugovorima. Cilj mu je omogućiti transakcije u kriptovalutama unutar projekata koje financira Vlada i to kao dio programa koji bi trebao osigurati digitalnu transformaciju u zemlji. Kao primjer tu je program za poboljšanje pristupa državnim službama ili pak kampanje za instaliranje prometnih kamera s ciljem veće sigurnosti na cestama. Tvrde da im je cilj izgraditi uredno i transparentno društvo te vjeruju da korištenje kriptovaluta može smanjiti korupciju.

Kazahstan također želi biti dio digitalnog napretka. Predsjednik Azije Nursultan Nazarbajev izjavio je da je zainteresiran za pokretanje G-Global projekta koji će se bazirati na demokraciji i biti transparentan. Na 10. međunarodnom forumu u Astani Nazarbajev je rekao: „G-Global će biti dobar korak k oslobađanju svijeta monetarnih ratova i crnog marketinga. Također će smanjiti konstantne oscilacije.“

Nudi se i jeftino rudarstvo

Još je jedna zemlja središnje Azije, Uzbekistan, privukla pozornost i to zbog rudarenja kriptovalute.  Prema International Business Timesu tamo je potrebno 1790 dolara da bi se rudarenjem došlo do jednog bitcoina. U Venezueli je to pak 531 dolar, a u Trinidadu i Tobagu 1190 dolara. U Kazahstanu iznosi 2835 dolara po bitcoinu, a Kirgistan nije bio uključen u anketu. Da bi se napravila analiza, podaci o stopama električne energije prikupljeni su iz vladinih izvora, komunalnih poduzeća i Međunarodne agencije za energetiku.

Općenito zemlje Azije i Istočne Europe nude najjeftinije rudarstvo. Rudarenje jednog bitcoina u Ukrajini trebalo bi koštati 1852 dolara, a u Bjelorusiji 2177 dolara. Ispada da je rudarstvo u Kini skuplje, točnije 3172 dolara, dok je Indija vrlo blizu s 3274 dolara. U Rusiji rudari moraju prosječno potrošiti 4675 dolara za jedan bitcoin.

Izvor: Bitcoin.com