Problemi za Apple – ponovno razmatranje 14 milijardi dolara teške parnice

Apple, dionice, Steve Jobs
Flickr / Nazrul Islam

Europski sud napravio je pravne pogreške kada je presudio u korist Applea u iznosu od 13 milijardi eura (14 milijardi dolara) i trebao bi ponovno pregledati slučaj, što predstavlja potencijalni udarac za proizvođača iPhonea

Porezni slučaj protiv Applea (AAPL) datira unatrag nekoliko godina i bio je dio oštrih mjera europske povjerenice Margrethe Vestager protiv dogovora između multinacionalnih tvrtki i zemalja EU-a koje su regulatori smatrali nepravednom državnom potporom.

U odluci iz 2016., Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, rekla je da je Apple imao koristi od dva irska porezna rješenja više od dva desetljeća, što je umjetno smanjilo njegovo porezno opterećenje na svega 0,005% u 2014.

Apple je osporio odluku, a Opći sud EU-a potvrdio je žalbu 2020. tvrdeći da regulatori nisu ispunili pravni standard da pokažu da je Apple imao nepravednu prednost. No, odvjetnik generalni Giovanni Pitruzzella na Europskom sudu pravde (ECJ) – najvišem sudu EU-a – nije se složio, tvrdeći da bi suci trebali poništiti odluku Općeg suda i uputiti slučaj natrag nižem sudu.

“Presuda Općeg suda o ‘poreznim odlukama’ koje je donijela Irska u vezi s Appleom trebala bi biti poništena”, rekao je u neobvezujućem mišljenju. Rekao je da je Opći sud počinio niz pravnih pogrešaka.

“Stoga je nužno da Opći sud provede novu ocjenu”, rekao je Pitruzzella.

ECJ, koji će odlučivati u idućim mjesecima, prati oko četiri petine takvih preporuka. Irska je ponovila da nije pružila nikakvu državnu potporu Appleu. “Važno je imati na umu da ovo mišljenje ne čini dio presude Suda Europske unije, već ga Sud razmatra prilikom donošenja konačne odluke”, rekao je ministar financija Irske Michael McGrath u priopćenju.

“Oduvijek je bilo i ostaje stajalište Irske da je plaćen točan iznos irskog poreza i da Irska nije pružila nikakvu državnu potporu Appleu.” Iako su se Apple i Dublin žalili na poreznu odluku, Apple je ipak morao platiti puni iznos koji je Irska držala na escrow računu. “Zahvaljujemo sudu na vremenu i daljnjem razmatranju u ovom slučaju.

Odluka Općeg suda bila je vrlo jasna da Apple nije dobio selektivnu prednost niti državnu potporu, i vjerujemo da to treba potvrditi”, rekao je glasnogovornik Applea.

Vestager ima miješane rezultate u obrani svojih poreznih slučajeva pred sudom, s presudama u korist izazivača poput automobilske tvrtke Stellantis, Amazona i Starbucksa. Njezina najveća pravna pobjeda do sada došla je u rujnu kada je Opći sud potvrdio njezinu odluku protiv belgijske porezne sheme od 700 milijuna eura za 55 multinacionalnih tvrtki.

Njezin je obračun s porezom natjerao zemlje EU-a da odbace takve povlastice.