Europskom svemirskom programu dodijeljeno 16,9 milijardi eura

Ariane rakete
Foto: aviapanorama.su
Europski parlament usvojio je izvješće o uspostavi svemirskog programa EU-a i Agencije EU-a za svemirski program kojim se prvenstveno predviđa integraciju sustava satelitske navigacije Galileo te sustava za promatranje zemlje Kopernik u jedan program, za što će iz višegodišnjeg proračuna biti izdvojeno 16,9 milijardi eura.

Predloženi proračun od 16,9 milijardi eura za svemirski program u razdoblju od 2021. do 2027. predviđa integraciju sustava satelitske navigacije Galileo te sustava za promatranje zemlje Kopernik u jedan program.

Prema Eurospaceu, europska svemirska industrija zapošljava više od 231.000 ljudi. Trećina svjetskih satelita proizvedena je u Europi, a prihodi od prodaje u proizvodnom sektoru svemirske industrije 2016. iznosili su 8,2 milijarde eura.

Izvješće predviđa objedinjavanje satelitskih navigacijskih sustava Galileo i EGNOS sa sustavom za promatranje zemlje Kopernik, uz dodavanje novih komponenti

Sustav Kopernik putem svojih internetskih stranica pruža besplatan pristup svim podacima koje prikuplja

Kopernik, vodeći svjetski sustav za promatranje Zemlje, pomaže pri spašavanju života na moru, omogućava bržu reakciju na prirodne katastrofe poput potresa, uragana, šumskih požara i poplava te poljoprivrednicima omogućuje bolje upravljanje usjevima.

U razdoblju od 2021. do 2027. predviđeno je razvijanje postojeće usluge i dodavanje novih promatračkih kapaciteta za praćenje emisija CO2 i drugih stakleničkih plinova, praćenje uporabe zemljišta za potrebe poljoprivrede i promatranje polarnih područja te za otkrivanje malih plovila u svrhu nadzora granica i borbe protiv nezakonite trgovine.

Trenutačno je registrirano više od 150,000 korisnika sustava Kopernik kojima je od lipnja 2018. omogućeno izravno korištenje prikupljenih podataka u svrhu kreiranja vlastitih usluga za komercijalne primjene.

Sustavi Galileo i EGNOS odašilju signale koji su također dostupni za korištenje građanima

Galileo, europski globalni satelitski navigacijski sustav, pruža točne informacije za utvrđivanje položaja i vremena u cestovnom, željezničkom, zrakoplovnom i drugim sektorima. Predviđeno je postupno poboljšanje usluga programa lansiranjem većeg broja satelita.

Pomoću čipova s podrškom za Galileo u pametnim telefonima ili sustavima za navigaciju u automobilima korisnici se mogu besplatno koristiti Galileovim uslugama za određivanje položaja i vremena te za navigaciju. Besplatno mogu upotrebljavati i EGNOS-ov signal za sigurno slijetanje zrakoplova i za preciznu poljoprivredu. (Hina)