Najavljena manifestacija “Rijeka tehnologije”

Rijeka tehnologije
Foto: Pixabay
Manifestacija “Rijeka tehnologije” održat će se u Rijeci od 26. do 28. rujna, u okviru obilježavanja 45. godišnjice djelovanja Sveučilišta u Rijeci, a na njoj će se promovirati i popularizirati obrazovanje i znanost na područjima tehničkih i prirodoslovnih znanosti, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak. 

Prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci Alen Ružić rekao je da je ovom sveučilištu, osim temeljnog zadataka razvoja obrazovanja i znanosti, smisao i u doprinosu napretku cijele regije. Tako se i ovaj program provodi kako bi se predstavila izvanredna recentna postignuća na polju tehnologije u Rijeci, rekao je. Znanstvenici i nastavnici će govoriti o svom radu a građani će se moći upoznati s modernim tehnološkim iskoracima. Tehnologije i inovacije omogućavaju stvaranje novih proizvoda i uređaja koji dovode do napretka društva te poboljšanja životnih uvjeta ljudi, ali i stvaraju ekonomske učinke, naveo je.

Predstojnik Centra za mikro i nanoznanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci Saša Zelenika kazao je da je cilj predstaviti sve što se događa na Sveučilištu na STEM području, koje, osim tehnologije i prirodnih znanosti, obuhvaćaju i poveznice s dijelom društvenih znanosti, poput ekonomije. To će biti prilika i da znanstvenici, nastavnici i gospodarstvenici promisle i prodiskutiraju o stanju i mjerama poboljšanja obrazovanja u STEM području, kazao je, ističući da na području Primorsko-goranske županije u inženjerskom savjetovanju radi 450 tvrtki s oko 2000 zaposlenih te ostvaruju gotovo milijardu kuna godišnjeg prihoda.

U organizaciji “Rijeke tehnologije” sudjeluju Tehnički, Građevinski i Pomorski fakultet te Odjel za fiziku i Centar za mikro i nanoznanosti i tehnologje Sveučilišta u Rijeci te Tehnička škola, Zajednica tehničke kulture, Dom mladih i Akademsko astronomsko društvo iz Rijeke. U programu su predavanja, predstavljanje učeničkih i studentskih radova, okrugli stol o STEM obrazovanju i druga događanja.