Život poslije Rusije – Što dalje?

Slika: Youtube

Život ide dalje, završilo je Svjetsko prvenstvo u Rusiji uz povijesnu priču hrvatskih nogometaša koji su se vratili kući sa srebrenim medaljama oko vrata. Navijači i opća javnost napokon su bili ujedinjeni, barem na mjesec dana – koliko je trajala nogometna bajka. Vatreni su herojski dočekani u Zagrebu gdje se okupilo negdje oko 15 posto ukupne populacije u državi (!). Doček za pamćenje su prenosili i najeminentniji svjetski mediji što dovoljno govori o “Vatrenom ludilu”.

Život ide dalje?

Mnogi nogometni fanovi se pitaju što dalje. Vatreni su nas u proteklih mjesec dana navikli na zajednička okupljanja koja bi završavala slavljem. Pobjede su se slavile u svim gradovima, svatko na svoj način. Dok će nadolazeći tjedni za “prosječne nogometne fanove” biti isprazni, stručnjaci se pitaju što dalje? To se pitanje odnosi na činjenicu da ovaj povijesni rezultat nije produkt nikakvog sistema što dodatno daje na važnosti podvigu momčadi Zlatka Dalića.

Logičan je odgovor da “plivamo u moru talenata” i da bi se isti mogli ostvariti, u nogometnom smislu, potrebno je uspostavljanje sistema. Uvelike se kao prvi preduvjet za stvaranje sistema spominje infrastruktura. Sve se glasnije priča o nacionalnom stadionu. Grad Velika Gorica već je stavila “karte na stol”, a očekuje se uskoro odgovor iz Zagreba. Iz Vlade pak poručuju: “Kad ćemo ako nećemo sada?!”.

Nacionalni stadion jest važan, ali isto tako ljudi iz Saveza moraju pomoći i malim sredinama, malim klubovima gdje će novi Modrići i Rakitići napraviti svoje prve nogometne korake…Sredstva se moraju utrošiti s jednom svrhom, a to je razvoj hrvatskog sporta.

Nogomet je nakratko ujedinio ljude. Možda je upravo to bila nit koja je nedostajala da bi sve krenulo nabolje…

Ipak smo najsiromašnija zemlja u EU….