NBA: Veliko finale četvrtu godinu zaredom

Golden State Warriorsi i Cleveland Cavaliersi sastaju se u velikom finalu NBA lige četvrtu godinu zaredom. Cavaliersi i Warriorsi su u “sedmim” utakmicama konferencijskih finala izbacili Boston Celticse, odnosno Houston Rocketse.

Ova sezona je nešto drugačija nego prethodne. Oba finalista su se ovog puta poprilično namučila da doguraju do finala. Istina, Cavsi dosta više od Warriorsa. LeBrona je namučio Bojan Bogdanović i Indiana već u prvoj rundi, a krvariti su morali i u finalu Istoka gdje je LeBron James praktički sam sredio Boston u sedam teških utakmica.

Warriorsi ipak nisu imali toliko problema, osim s Rocketsima. Ozljeda Chrisa Paula je uvelike usmjerila seriju, a sve do njegove ozljede Houston je u potpunosti parirao braniteljima naslova. Ispostavilo se da James Harden ipak ne može sam. S previše napadačkog, ali i obrambenog oružja raspolažu prvaci.

Prošle sezone Warriorsi su u pet utakmica “odradili” Cavse. Sezonu je obilježio ipak prelazak Kevina Duranta, “izdajice”, koji je savršeno poslužio Steveu Kerru u finalnoj seriji. No po završetku sezone Cavsi mijenjaju kostur momčadi. Kyrie Irving ostavlja Kralja Jamesa i odlazi u Boston. Irving se ozlijedio i propustio cijelo doigravanje s Bostonom, a James je ponovno u finalu. Kevin Love je ostao privržen Kralju, ali ostatak momčadi je poprilično izmijenjen. Stigli su neki igrači koji se nisu kvalitativno i karakterno dokazali pa je većinu tereta iscrpljeni LeBron praktički sam iznio. Naročito se to odnosi na ovogodišnje doigravanje.

Daleko su Cavsi od 2016. godine i velikog preokreta gdje su na kraju osvojili naslov zahvaljujući ponajviše Kyrieu Irvingu i ,naravno, Lebronu.

Presudni faktor

Ovogodišnje finale je vidno drugačije od prošlih. Prvo i osnovno, roster (pogotovo kod Cavsa) je nešto izmijenjen, a sada će i neki taktički detalji i “postavke” biti drugačije namještene.

Warriorsi su u ovoj seriji izraziti favoriti, možda najveći u svim dosadašnjim susretima. Jednostavna je činjenica da previše napadačkog rješenja ima u Kerrovoj momčadi. Durant, Thompson, Curry, Green, Livingston, Iguodala….sve igrači vrhunske kvalitete, i to u oba smjera. Istina, Curry se pod vodstvom Kerra pretvorio iz obrambenog igrača “hardenovskog tipa” u solidnog defenzivca. Sigurno će Kerru olakšati posao činjenica da više nema Irvinga pa neće morati u obrani “skrivati” Stepha.

Svi puno ističu napad Warriorsa, ali zaboravljaju da je ta momčad sposobna odigrati najbolju obranu. “Dubsi” imaju običan ubaciti u višu brzinu u trećoj četvrtini pa ostaje za vidjeti kako će reagirati trener-igrač LeBron. Igrači poput J.R. Smitha, Kylea Korvera, Jeffa Greena će morati proraditi, kao što su to učinili u TD Gardenu u sedmoj utakmici finala Istoka i morat će držati taj nivo kroz cijelu seriju da bi ozbiljno zaprijetili prvacima. Evidentno je da LeBron neće moći sam ovog puta, a učinak spomenutih igrača će biti presudan. Warriorsima se ne smiju ostaviti ni mrvice jer su sposobni u serijama raditi veliku razliku.

“Samo dvije minute dobre košarkaške nam je potrebno da se vratimo ako gubimo 10,11 razlike. Svjesni smo toga.” – rekao je Klay Thompson nakon preokreta protiv Houstona.

LeBron je iscrpljen pa ostaje za vidjeti koliko goriva ima još u sebi, a za navijače Cavsa je zabrinjavajuća činjenica da Warriorsi imaju barem tri igrača koja mogu, koliko-toliko, usporiti najboljeg igrača današnjice.

Uistinu bi bilo iznenađujuće da Cavsi izvuku naslov u ovakvoj situaciji.