Vatreni za povijest

Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji u povijest će ući generacija “Vatreni 2018.“. Bez obzira na ishod u finalu u nedjelju, reprezentacija je na čelu sa Zlatkom Dalićem odigrala iznad svih očekivanja i napravila povijesni rezultat koji se može svrstati u sami vrh hrvatskih sportskih postignuća.

Dalićevi dečki imaju jedinstvenu priliku za naplaćivanje “duga uvećanog za kamate”. Radi se o dugu iz polufinala ’98. Francuzi ovog puta nemaju u momčadi Thurama pa se nadamo da se neće dogoditi neki “sličan slučaj”.

Vatreni napadaju iz glavnih oružja

Iako su se ruski mediji raspisali da će Ivan Perišić zbog ozljede bedrenog mišića propustiti finale, to se ipak neće dogoditi. Heroj polufinala je obavio pregled koji je pokazao da na “spornom mjestu” nema ozbiljnijih oštećenja. Ostali igrači imaju lakše probleme s ozljedama, ali to je očekivano s obzirom na ritam utakmica. Vatreni u nogama imaju “utakmicu viška” u odnosu na Francuze kada se u obzir uzmu produžeci u nokaut fazi.

Hrvatska bi prema svemu sudeći trebala istrčati u najjačem sastavu.

Francuska prijetnja(e)

Svjetsko prvenstvo u Rusiji nije bilo jedno od onih koje se može pohvaliti briljantnim potezima, nemogućim golovima i sličnome. Momčadi koje su umirale u ljepoti igre su odavno na godišnjem odmoru. Pravi primjer su Francuzi. Čvrsti defanzivni blok uz individualno najkompletniji vezniji red na svijetu plus ekstra klase u napadačkom segmentu (Mbappe, Griezmann) su više nego dovoljno za drugo veliko finale u samo dvije godine razmaka. U Francuskoj su Tricolori prije dva ljeta istrčali s pristupom “već smo osvojili” i to im se obilo o glavu. Eder je ukrao francuske snove usred Pariza.

Stoga, Pogba i društvo se nerado sjećaju tih trenutaka te najavljuju oprez u utakmici s Hrvatskom. Sada su iskusniji za jedno finale te zasigurno neće olako shvatiti Dalićevu momčad.

Ipak je riječ o dvije reprezentacije svjetske klase i samo jednom trofeju….