Vaterpolski Europa Cup (15.-18. veljače u Splitu)

Slično kao što je UEFA od ove godine pokrenula novo natjecanje, krovna vaterpolska organizacija LEN formirala je vaterpolski “Europa Cup.” Radi se o natjecanju koje će se održati u 3 države, a Hrvatska će svoje utakmice odigrati od 15. do 18. veljače u Splitu.

Četrnaest momčadi, 3 skupine

U kvalifikacijskoj fazi natjecanja sudjeluje 14 momčadi podijeljenih u 3 skupine. Hrvatska se nalazi u skupini B i igrat će pred svojim navijačima na bazenima u Poljudu. Osim u Splitu, skupine se još igraju u Mađarskoj i Italiji. Skupine A i B činit će 5 momčadi od kojih 3 najbolje idu u polufinale, dok će u skupini C biti 4 reprezentacije od kojih dalje idu prve dvije. Finalni dio natjecanja na rasporedu je od 5. do 8. travnja.

Skupina A

U skupini A koja će se odigrati u mađarskom Kecskemetu, osim domaćina Mađara igraju i Španjolci, Francuzi, Rumunji i Gruzijci. Višestruki osvajači najsjajnijih odličja, Mađari bi uz Španjolce trebali biti sigurni u prolazak, dok će se za preostalo mjesto koje vodi u finalni dio boriti Francuzi i Rumunji. Mađari su bili domaćini svjetskog prvenstva prošle godine na kojem su izgubili u finalu od Hrvatske 6:8. Španjolci su izborili tek deveto mjesto.

Skupina B

Splitska skupina jest objektivna “skupina smrti” s obzirom da će barakude već na samom otvaranju odmjeriti snage sa Srbijom koja je nekoliko godina dominirali svjetskim vaterpolom, sve dok upravo Hrvatska nije prekinula njihov sjajan niz pobjedom u polufinalu svjetskog prvenstva. Hrvatska u ovaj susret ulazi kao svjetski prvak i olimpijski viceprvak, dok Srbi dolaze kao olimpijski pobjednici, trostruki uzastopni europski prvaci i svjetski brončani. Dodatni izazov spomenutim reprezentacijama svakako će predstavljati i Grčka, redoviti sudionik polufinala na velikim natjecanjima i 4. na posljednjem svjetskom. Ostatak skupine čine Malta i Nizozemska koje objektivno nemaju izglede za izboriti prolazak pored ove 3 reprezentacije.

“Srbija je najozbiljniji protivnik s kojim smo u zadnje tri godine odigrali tri velike utakmice. Nažalost, lišeni smo pomoći našeg kapetana Sandra Sukna, a i Anđelo Šetka ima probleme jer je 3-4 mjeseca bio izvan bazena. Nama je ove godine fokus na Europskom prvenstvu pa će nam ovaj turnir i Svjetska liga poslužiti kao provjera kako bismo Euro dočekali što spremniji,”  komentirao je izbornik Ivica Tucak.

Skupina C

Skupinu C čine Italija, Crna Gora, Rusija i Njemačka. Crnogorci i Talijani su također tradicionalno u vaterpolskom vrhu. Na posljednjem svjetskom prvenstvu su odmjerili snage u susretu za 5. mjesto koje je dobila Crna Gora u tvrdoj utakmici koja je završila 5:4. Rusi su jučer izgubili susret svjetske lige od Hrvatske, barakude su dominantnom pobjedom 17:9 potvrdile da Rusija, a pogotovo Njemačka još uvijek ne spadaju u prvi razred svjetskog vaterpola.

Slika: LEN