Tko će preuzeti odgovornost za reprezentativni kolaps?

Reprezentativni kolaps poznat je hrvatskoj javnosti već neko vrijeme. Hrvatska košarkaška reprezentacija nije se uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine te će vjerojatno i propustiti kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. Iako će se FIBA po tom pitanju uskoro očitovati pa svakako treba istaknuti da nada ipak postoji jer smo po FIBA rankingu na 9.mjestu. No, još se ne zna kriterij kojim će se voditi krovna košarkaška kuća.

Tko je kriv?

Svalite krivnju na drugoga. To je najlakše napraviti u Hrvatskoj, kako u politici tako i u sportu. Savez, prije svega Dino Rađa, uvukao se u raspravu s drugim košarkaškim djelatnicima koji nisu istog mišljenja.

Od lanjskog prepucavanja s Nevenom Spahijom, do današnjeg s Roko Ukićem koji je kazao da Anzulović “nije dovoljno sposoban za izborničku funkciju” te da su se prerano otpisali neki igrači.

Rađa je bio brz na okidaču pa je optužio Ukića da se nije dovoljno žrtvovao u karijeri za Hrvatsku. Da stvar bude gora, upravo je Ukić igrao praktički bez tetiva za reprezentaciju i uvijek se odazivao na pozive. Istina je i da se u klubovima ne radi kako treba, ili da se praktički ne radi uopće, ali najlakše je svaliti krivnju na drugoga…

Dok se košarkaški djelatnici prepucavaju preko medija i društvenih mreža, javnost se pita tko će preuzeti krivicu. Ono što najviše boli jest lutanje i zapravo navijači koje zanima košarka ne mogu vidjeti u kojem smjeru Savez želi ići jer se ipak niti jedan mladi igrač nije prodefilirao kroz nedavnom završene kvalifikacije…

Javnost boli činjenica da svatko svaljuje krivnju na drugoga. Istina, FIBA nas je zakomplicirala s glupim rasporedom i teško je zapravo težiti “proizvodnji drugorazrednih igrača” (koji nisu u NBA i Euroligi) i koji bi jedino mogli igrati kvalifikacije u ovom trenutku…..Boli činjenica što Savez ne želi priznati da se pogriješilo u startu. Odabir Skelina nakon otkaza Aci Petroviću bio je pogrešan. Odabir igrača za prve dvije utakmice bio je katastrofalan. Odnos s igračima, prije svega iskusnim i provjerenim igračima, nije bio na adekvatnoj razini i produkt svega su porazi od košarkaških neandertalaca poput Mađara….

Anzulović nedorastao poslu?

Anzuloviću se najviše treba spočitavati što nije uspio s NBA petorkom slaviti protiv Poljske, a treba spomenuti da Litva također nije igrala u najboljem sastavu u Osijeku u rujnu prošle godine…To se trebalo iskoristiti…NBA igračima ta dva poraza idu na dušu jer se vidjelo kako su se postavili da su veći “od reprezentacije” i tako su se na trenutke i ponašali.

Žalosno je da se prepucavanjima ne vidi kraja, umjesto da se sjedne za isti stol i pokuša detektirati problem i pronaći eventualno rješenje i strategija za budućnost…


PODRŽITE NAS
Pratite nas na Facebooku!
DONACIJE

Ako želite podržati slobodno novinarstvo i Planet.hr možete donirati putem stranice za donaciju: Donacije