Svjetsko prvenstvo: Idealan rasplet za Hrvatsku

Hrvatska je hit u Rusiji! Svjetsko prvenstvo polako kroči prema drugoj fazi natjecanja. Hrvatska nikada nije bila u povoljnijem položaju. Nakon dvije odigrane utakmice Vatreni su prvi u skupini sa šest osvojenih bodova. Pala je i velika Argentina, prva južnoamerička momčad koju je Hrvatska reprezentacija nadigrala u službenoj utakmici na Svjetskom prvenstvu.

Dalićeve izabranike u utorak od 20 sati očekuje posljednja utakmica protiv reprezentacije Islanda u grupnoj fazi, a izbornik je najavio velike izmjene. Hrvatska će istrčati u potpuno izmijenjenom sastavu, a procjenjuje se da će “upasti” čak 10 novih igrača.

Hrvatska će vjerojatno nastupiti u sljedećem sastavu: L.Kalinić – Ćaleta-Car, Pivarić, Ćorluka, Jedvaj, Bradarić, Badelj, Pjaca, Kovačić, Perišić i Kramarić.

Vatreni mogu biti drugi u skupini u najluđem mogućem scenariju gdje bi morali izgubiti s tri i više razlike uz pobjedu Nigerije nad Argentinom, također od tri i više razlike. Znamo da je u nogometu sve moguće, ali takav je scenarij malo realan. Vrlo je ugodna vijest i da u utorak od 16 sati očekujemo rasplet u skupini s kojom se “križamo” u nokaut fazi natjecanja. Saznat ćemo protivnika u osmini finala, a vrlo je vjerojatno da će to biti Danska koja igra protiv prvoplasirane Francuske. Australci mogu iznenaditi i proći dalje u slučaju Danskog poraza, ali i njihove pobjede protiv Peruanaca.

Druga faza natjecanja

U slučaju očekivanog prvog mjesta Hrvatske i, s druge strane, očekivanih rezultata u skupini C, Vatreni bi se trebali u osmini finala sastati s Danskom. Pobjednik tog okršaja se u četvrtfinalu sastaje protiv pobjednika susreta između prvoplasiranog iz grupe B (Španjolska, Portugal) i drugoplasiranog iz grupe A (Rusija, Urugvaj). Stoga je vrlo moguće da se ponovno u eventualnom četvrtfinalu sastanemo protiv starih dužnika, Portugalaca.

Ukoliko Francuzi budu kalkulirali to bi za Hrvatsku značilo samo težeg protivnika u osmini finala te ne mijenja bitno situaciju u slučaju prolaska dalje u četvrtfinale. U svakom slučaju Danci su idealna potencijalna “mušterija” za početak drugog kruga, a prolazak dalje bi izazvao opću euforiju u državi jer je u četvrtfinalu i protiv najgoreg protivnika sve moguće.

Hrvatska; Cilj ostvaren

Hrvatska je već nakon dvije utakmice ostvarila cilj, a to je prolazak grupe zbog kojeg i u savezu zadovoljno trljaju ruke jer to znači i nešto novčanog priljeva za HNS. Izbornik uporno poziva na skromnost pa možemo već sada zaključiti da je minimalni kriterij zadovoljen, a sve ostalo je veliki dodatni plus, kako za izbornika, a tako i za igrače.

Zanimljivo, kladioničari su počeli Hrvatsku smatrati ozbiljnom te je uvelike smanjen koeficijent za osvajanje naslova.

Prisjetimo se na kraju još jednom jedne od najvećih pobjeda Vatrenih u povijesti!