Stručnjaci upozoravaju: 30 dana neaktivnosti nosi velike probleme

fizička aktivnost, trčanje, kretanje
Pixabay

Istraživanja pokazuju da se tijekom jedne minute telefonskog razgovora napravi oko 80 koraka. Biraj broj i kreni, od kuhinje do sobe i natrag!

U Hrvatskoj je u vremenu pandemije aktivnost na otvorenom manja za čak jednu petinu u odnosu na isto vrijeme prošle godine. I dok smanjeno kretanje i zadržavanje u domu koristi u borbi protiv virusa, istovremeno isključivo izležavanje može itekako naštetiti organizmu slabljenjem imuniteta, izlaganju i zaraznim i nezaraznim bolestima.

Dr. sc. Maroje Sorić s Kineziološkog fakulteta upozorava da samo 30 dana tjelesne neaktivnosti uvelike negativno utječe na slabljenje funkcija srca i žila, smanjuje gustoću kostiju i količinu mišića. Stručnjaci smatraju da 5.000 koraka dnevno organizmu osigurava preživljavanje, ali kako bi se zadržala i(li) podignula kvaliteta života moramo dnevno hodati najmanje 10.000 koraka.

Istezanje, stube, prehrana, san…

Kineziolozi upozoravaju i da nakon dva tjedna neaktivno opada maksimalan primitak kisika i zato daju preporuke: “Pokušajte svakih 30-60 minuta sjedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem.

Zavolite stube, 10 katova dnevno za početnike, a 20 i više katova za napredne. U slučaju dugog sjedenja ili ležanja napravite nekoliko vježbi mobilnosti i aktivacije mišića koji vas drže uspravnima. Svaki dan vježbanjem podignite frekvenciju srca, način i trajanje prilagodite trenutnoj tjelesnoj formi. Uključite vježbe disanja. Vodite računa o uravnoteženoj prehrani, unosu tekućine i kvalitetnom snu.”

I dok željno iščekujemo zeleno svjetlo da istrčimo na asfalt, livade, staze i sl., ostaju nam aktivnosti koje možemo činiti u kući, počnimo jednim prijedlogom: Istraživanja pokazuju da se tijekom jedne minute telefonskog razgovora napravi oko 80 koraka. Biraj broj i kreni, od kuhinje do sobe i natrag!