“Premier League” 19./20. – može li Liverpool razbiti prokletstvo?

Klopp, Guardiola
Flickr

Kad bismo svakoga tko iole prati nogomet upitali tko su glavi favoriti za osvajanje prestižne titule prvaka Engleske, Manchester City i Liverpool bili bi očigledni odgovori.

Godinama najgledanija, najuzbudljivija, najbogatija i najdinamičnija nogometna liga na svijetu – engleski (istovremeno i velški) „Premier League“ – ponovno počinje. Iako je ljetna stanka trajala relativno kratko, navijači i nogometni sladokusci nisu mogli dočekati „re-start“.

Ova sezona trebala bi po mnogočemu biti posebna, ali vjerojatno najvažnija promjena u odnosu na sve dosadašnje sezone u povijesti „Premiershipa“ (kolokvijalni naziv za „Premier League“) je ona o duljini trajanja prijelaznog roka. Po prvi puta prijelazni je rok u Engleskoj završio prije početka prvenstva.

Klubovi i dalje mogu prodavati, ali ne smiju više registrirati niti jednog novog igrača. Takvoj odluci kumovala je duga engleska tradicija „last minute“ kupovina što je značilo da bi se rosteri ekipa bitno izmijenili od prvog do, recimo, četvrtog kola prvenstva. FA je zato odlučio tome stati na kraj i, zapravo, pomoći trenerima koji sada točno znaju na koga računati.

City u prednosti, ali ne otpisujte Liverpool

Kad bismo svakoga tko iole prati nogomet upitali tko su glavi favoriti za osvajanje prestižne titule prvaka Engleske, Manchester City i Liverpool bili bi očigledni odgovori. Ipak, kada bi morali odabrati jednu od te dvije momčadi, velika većina suvereno bi odgovorila City.

Puno je razloga zašto je tome tako. City ima „dužu klupu“, „dublje džepove“ i nesklon je posrtajima protiv „malih“ ekipa, ali to se svejedno ne ističu kao glavni razlozi potencijalnog Liverpoolovog neuspjeha; kao glavni razlog mnogi vide jedno staro prokletstvo. Naime, Liverpool otkad postoji „Premier League“ u ovom formatu (od 1992. godine) nikada nije osvojio titulu, a nebrojeno puta je došao jako, jako blizu (pamtimo Gerrardovo proklizavanje).

Klopp će pokušati učiniti sve kako bi tom prokletstvu stao na kraj, ali situacija ne izgleda dobro za Liverpool niti ove godine. Istina je da su zadržali identičnu momčad koja im je donijela naslov u Ligi prvaka, ali nisu doveli apsolutno nikoga. City se s druge strane ponovo „isprsio“. Samo za Rodrija i João Cancela „iskeširali“ su 135 mil €. City je sad „poduplan“ na doslovno svakoj poziciji, što u borbi na nekoliko frontova može biti važna prevaga.

Također, ne treba zanemariti da su glavni Liverpoolovi igrači propustili skoro cijele pripreme (Firmino zbog Copa Americe, a Salah i Mané zbog Afričkog kupa nacija) i pitanje je koliko će im trebati da uhvate pravu formu. Jedina olakotna okolnost za klub iz grada Beatlesa je ta da je Guardiolin krajnji cilj Liga prvaka i tamo će usmjeriti skoro sav fokus.

Tottenham napokon kupovao, a Arsenal kreće „bez obrane“

Od ostalih ekipa iz „velike šestorke“, posebno se ovog prijelaznog roka istaknuo Tottenham. Poslovično štedljivi (zlobnici bi rekli i škrti) predsjednik Spursa, Daniel Levy, shvatio je da je vrag odnio šalu i nakon dugo vremena svojem treneru Pochettinu omogućio je toliko željena pojačanja. Stigli su Ndombélé, Lo Celso te mladi engleski talenti Sessegnon i Clarke za (s bonusima) preko 100 mil €. Trebalo bi to Spursima biti dosta za 3. mjesto.

Arsenal je trošio, neki će reći sumanuto, kako bi uhvatio priključak za Cityem, Liverpoolom i Tottenhamom, ali dojam je da su se pojačavali nerezonski. Samo za Pépéa iz Lillea izdvojili su 80 mil €, a doveli su i Ceballosa na posudbu, ali riječ je ofenzivno orijentiranim igračima gdje Arsenal nije imao problema. Obrana je Arsenalov rak rana još otkad se umirovio Sol Campbell, a novopridošli Saliba, Luiz i Tierney nisu taj nivo.

United preplatio pojačanja, a Chelsea u znaku Lamparda

Manchester United je na sva vrata najavljivao pojačanja. Spominjali su se Bruno Fernandes, Coutinho, Rakitić, Modrić, Bale, Neymar kao potencijalna pojačanja. Ne treba niti spominjati da nitko od navedenih nije stigao. Dovedeni su tek Maguire iz Leicestera za 87 mil € (najskuplji stoper u povijesti), Wan-Bissaka iz Crystal Palacea za 55 mil € (najskuplji engleski bek u povijesti) te James iz Swansea (17 mil €). Preplaćena pojačanja koja ne jamče nužno iskorak u kvaliteti. No, vrijeme će pokazati je li Solskjaer bio vizionar, a mi u zabludi.

Chelsea je kao novog stratega imenovao Franka Lamparda, klupsku legendu. Navodno je jedino Lampard pristao biti trenerom momčadi koja je pod zabranom kupovanja igrača zbog nedozvoljene registracije i kupovine maloljetnih igrača. Za Chelsea bi ovaj period mogao biti prilično plodonosan, zapravo. Njihov „bazen“ talentiranih mladih igrača na posudbama napokon bi se mogao isplatiti, a Lampard je pravi čovjek koji će u vatru baciti Abrahama, Mounta ili Hudson-Odoia. Ovo im je šansa da se dokažu i postanu trajni prvotimci.

Everton naganja „šestorku“, ostali u usporenom ritmu

Everton je godinama u sjeni gradskog rivala Liverpoola i ovog su se ljeta odlučili pozabaviti time investirajući značajna novčana sredstva u pojačanja kako bi ulovili priključak, ne samo za Liverpoolom, nego i za ostalima iz „šestorke“. Dovedeni su talijanski „wunderkind“ Moise Kean iz Juventusa (s bonusima oko 40 mil €) te Iwobi, Gbamin, Gomes, Sidibé i Delph (ukupno cca. 110 mil € s bonusima). Dovoljno za priključak? Nismo sigurni.

Leicester je doveo Tielemansa, Péreza, Praeta i Justina za preko 100 mil € što je nekad bio iznos koji vam je jamčio jednu od prve dvije pozicije. Danas je dovoljan za mirnu sezonu i sredinu prevenstvene tablice. Od ostalih transfera treba napomenuti Joelintona koji je za 44 mil € stigao u Newcastle, Hallera koji je za 40 mil € potpisao za West Ham, Jiméneza i Cutronea koji su pojačali Wolverhampton te Sarra i Welbecka koji su stigli u Watford.

„Klopp vs. Guardiola: Part II“

Boje Hrvatske branit će Mateo Kovačić u Chelseau, Dejan Lovren u Liverpoolu, Filip Benković u Leicesteru te Lovre Kalinić u Aston Villi. Benković je jedini sigurni starter od navedenih, a ostali će se dobrano morati pomučiti za startnu poziciju s obzirom na jaku konkurenciju.

Ispred nas je, nadamo se, jako zanimljiva i neizvjesna sezona koja bi nam mogla pružiti puno toga lijepoga. Uživat ćemo kako u igračkim bravurama na terenu tako i u trenerskim nadmudrivanjima van istih. Mnogi ovu sezonu nazivaju „Klopp vs. Guardiola: Part II“ i pritom ne griješe pretjerano. Riječ je možda i o najboljim nogometnim stratezima današnjice koji rade razliku što je pokazala i utakmica FA Community Shielda (City dobio na penale). S nestrpljenjem iščekujemo njihov idući dvoboj jer oni su garancija sjajne sezone.

Predikcija za sezonu „Premier League“ 2019./20.

Manchester City (1. – 2. mjesto)

Liverpool (1. – 2. mjesto)

Tottenham (3. mjesto)

Chelsea (4. – 6. mjesto)

Arsenal (4. – 6. mjesto)

Mancester United (4. – 6. mjesto)

Wolverhampton (8. – 9. mjesto)

Everton (7. mjesto)

Leicester (8. – 9. mjesto)

West Ham (13. – 15. mjesto)

Watford (10. – 12. mjesto)

Crystal Palace (10. – 12. mjesto)

Newcastle (10. – 12. mjesto)

Bournemouth (13. – 15. mjesto)

Burnley (16. – 18. mjesto)

Southampton (13. – 15. mjesto)

Brighton (16. – 18. mjesto)

Norwich (19. – 20. mjesto)

Sheffield United (19. – 20. mjesto)

Aston Villa (16. – 18. mjesto)

Ovdje možete pročitat analizu i najavu za francusku “Ligue 1”.