Povijesni uspjeh U-20 košarkaša

U-20 košarkaška reprezentacija ostvarila je povijesni uspjeh.  U njemačkom Chemnitzu na U-20 Europskom prvenstvu Hrvatska je osvojila srebrnu medalju. U finalu su bili bolji Izraelci. Mladi košarkaši su ostvarili ogroman uspjeh. Autor “projekta” je trener premijerligaša Škrljeva, Damir Rajković.

Rajković je sa Škrljevom napravio veliki rezultat u prošloj sezoni gdje je momčad s Mavrinaca bila najugodnije iznenađenje prvenstva. Sličan sistem je posložio i s mladom reprezentacijom. U generaciji ’98. nema nekih izrazitih pojedinaca kao što je to slučaj bio prethodnih godina. Upravo je zbog toga i uspjeh veći jer je Rajković uspio posložiti odličan kolektiv koji je krasila visoka doza obrambene agresivnosti uz brz protok lopte u napadačkom dijelu. Upravo zbog toga je i igra naše momčadi bila lepršava na cijelom prvenstvu. Hrvatska je prije finalnog susreta bila najbolja tricaška momčad s preko 45 posto uspješnosti.

Prozvani su Izgubljenom generacijom, a često ih se nazivalo i propalim talentima. Posebno zbog činjenice što su prošlog ljeta izborili povratak među elitu na Europskom prvenstvu u B diviziji. Od dna do zvijezda. Često su bili zapostavljeni, ali promjene u Savezu dečki su iskoristili na najbolji mogući način.

U-20 generacija promjena

Uspjeh dijelom ide u prilog promjenama u Savezu. Prije svega treba naglasiti kako je HT Premijer liga poslužila na pravi način te je postala razvojna za mnoge igrače. Većina Rajkovićevih izabranika je imala solidnu minutažu, a posebno veseli činjenica da su neki igrači dokazali da su zavrijedili i pokoju minutu više u protekloj sezoni. Posebno se to odnosi na Cibonin duo Uljarević-Ljubičić. Igrači poput Ljubičića ili Splitovog Ivana Vrgoča dobro su iskoristili i Prvu ligu (drugi rang HR košarke), natjecanje koje je tek zaživjelo prošle godine (2017./2018.).

Mate Kalajžić je nakon dosta oscilacija u Splitu proigrao na prvenstvu te je izabran u najbolju petorku natjecanja. Dosta ozljeda i dvostruki ritam utakmica je ipak na kraju poslužio mladom Omišaninu. Također treba istaknuti i Tonija Perkovića koji je bio odličan tijekom cijelog turnira. Dokazao je da njegove minute u Cedeviti nisu slučajnost te je na njemu i Antoniu Jordanu da se nametnu u drugoj Cedevitinoj momčadi. Isto tako ne valja zaboraviti šibenski dvojac Nakić-Šarić koji su odradili odličnu sezonu u Narančastom dresu.

Čolak-Drežnjak, duo iz Širokog, iskoristio je situaciju u Širokom na najbolji mogući način. Mnogi klubovi su se zbog teške financijske situacije okrenuli na razvoj mladih igrača. Josip Barnjak je pružao dosta dobre predstave u Škrljevu pod opaskom izbornika. Domagoj Proleta imao je solidnu minutažu u Zagrebu. Veseli svakako činjenica da je Rajkovićeva momčad prepuna bekova, a kada se uz to dodaju moderni centri i all-around krila, rezultat je uz usađenu dozu timskog duha, barem na ovoj razini, zagarantiran.