Najuspješnija godina hrvatskoga sporta

Vatreni
flickr

Idealan vam je zato trenutak da izazovete vječnog sportskog rivala (susjeda, brata, prijatelja) do 31.12. na dvoboj u stolnom tenisu, nogometu ili basketu pa da se i vi upišete u niz ovogodišnjih hrvatskih velikana.

Još je sitno dana ostalo do kraja 2018. – najuspješnije sportske godine u hrvatskoj povijesti. Idealan vam je zato trenutak da izazovete vječnog sportskog rivala (susjeda, brata, prijatelja) do 31.12. na dvoboj u stolnom tenisu, nogometu ili basketu pa da se i vi upišete u niz ovogodišnjih hrvatskih velikana.

Svjetsko srebro i unikat Luka Modrić

Kojeg god sporta pristaša bili, Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji i hrvatsko srebro događaj je koji će nadići godinu. Vatreni pohod ostat će generacijski podvig koji se uzdignuo iznad takvoga otprije 20 godina u Francuskoj.

Posljedično, takva priča rodila je još jednu neponovljivost pa je Luka Modrić učinio što nikom prije nije uspjelo – pokupio sve nagrade koje znače nešto u svijetu nogometa.

Vatreni
flickr
Dinamovo proljeće i povijesni Davis cup

A nije to sve od nogometa važno u ovoj godini. Bili vi ljubitelj Dinama ili ne, ne možete im osporiti da su zasluženo nakon skoro pola stoljeća dohvatili europsko proljeće. A daljnji ždrijeb sugerira da bi se ples europskim travnjacima mogao i malo produžiti.

Druga velika stvar velike 2018. dolazi iz bijelog sporta. Posljednji Davis cup u ovom formatu, ostat će zauvijek upisano, otišao je u Hrvatsku. Marin Čilić i ekipa junački su odigrali u Lilleu i suvereno podignuli salataru. Time su zaokružili i pojedinačno vrhunsku tenisku sezonu jer je Čilić igrao i finale Australian Opena, a Mate Pavić ga je i osvojio. U parovima i u mješovitim parovima.

uspjeh
Youtube (screenshot)
Barakude i mladi košarkaši

Ostajemo i dalje na momčadskim sportovima. Vaterpolska bronca. Zlobnici će prigovoriti kako vaterpolo igra sve skupa niti 10 reprezentacija na svijetu i kako tu nije nikakav problem osvojiti medalju. E pa neka zagovaratelji te tvrdnje osvoje dvaput zaredom medalju makar na školskom prvenstvu u kojem sportu.
Uglavnom, Barakude su na Europskom prvenstvu u Španjolskoj osvojile broncu i time prekinule 8 godina dugačak post na Starom kontinentu. Dodatno, dobra godina za naš vaterpolo je i jer je Split dobio domaćinstvo Eura 2022.

Seniorska reprezentativna košarka nas nekim čudom svake godine začudi koliko nisko može pasti kada već pomislimo da niže ne može. Iznimka nije bila ni ova godina.
Ali, zato su puno ljepše stranice radosti loptanja pod obručima (nap. a. hvala, Slavko Cvitkoviću) ispisali mladi reprezentativci. Članovi reprezentacije do 16 godina osvojili su europsko zlato, a U-20 reprezentativci europsko srebro. Zvuči kao vrhunski zalog za budućnost. Samo da se dobro uhodanim sustavom unutar HKS-a i te momčadi ne pretvore u gubitničke kad zagaze na parket u seniorskom dresu.

Neponovljiva Sandra i zakon braće
2018. hrvatski sport
flickr

U seniorskom dresu u gubitnike svoje protivnike uspješno već godinama pretvara kraljica diska. Sandra Perković je na Europskom atletskom prvenstvu u Berlinu osvojila zlatnu medalju. Bacivši 67,62 metara postala je prva u povijesti, računajući i mušku i žensku konkurenciju, s pet uzastopnih naslova europske prvakinje u istoj pojedinačnoj disciplini.

Vrijeme je i za bratske podvige. Braća Šime i Mihovil Fantela su nakon svega godinu i pol dana treniranja postali svjetski prvaci u jedrenju, u klasi 49er! Uspjeh je to o kojem se premalo priča. Kao i o činjenici da smo velesila u jedrenju. U pravilu zahvaljujući pojedincima.

Sportovi na vodi iznjedrili su još jedan bratski uspjeh. Martin i Valent Sinković su u potrazi za izazovima napustili dvojac na pariće i ušli u dvojac bez kormilara. I što su napravili? Naravno, pomeli konkurenciju osvojivši zlato – i europsko i svjetsko.

Karate, boks i najveći borci – paraolimpijci

Nipošto se ne smije prešutjeti da je Ivan Kvesić postao svjetski prvak u karateu, a Filip Hrgović WBC prvak u teškoj kategoriji.

Imala je ova godina još uspjeha koji ovdje nisu spomenuti, ali tekst valja zaokružiti onim trijumfima koji nadilaze sportske.

Riječ je o uspjesima naših paraolimpijaca. U prvom planu su dvojica. Na XII. Zimskim paraolimpijskim igrama Bruno Bošnjak je osvojio broncu u snowboardu, a Dino Sokolović je bio zlatni u slalomu u konkurenciji sjedećih skijaša.

Njihove su priče najjače, iskovane u čeliku života. Svaka čast svima iznad u tekstu, ali paraolimpijski pobjednici ukazuju da istinsko olimpijsko geslo nije: Brže, više, jače, nego Ja to mogu! 

Ta je rečenica donijela sve druge i gore nabrojene uspjehe hrvatskog sporta. Na ponos nama da se i dalje o Hrvatima priča kao o najsportskijoj naciji na svijetu.