Mario Hezonja kao playmaker?

Mario Hezonja

Mario Hezonja u završnoj fazi sezone obara rekorde (što osobne, što momčadske). Ugovor mu istječe 1. srpnja te mu je sudbina u NBA ligi i dalje nepoznata.

New York Knicksi su mu, kada su sve rezultatske namjere otpale, dali priliku na neuobičajenoj poziciji. David Fizdale ga je na trenutak, zbog ozljeda suigrača, ubacio u vatru na poziciji jedinice, a Dubrovčanin se u takvoj ulozi snašao savršeno.

Hezonja je samo u proteklih par dana dva puta dizao osobne rekorde te je na kraju i popravio svoj career-high učinak s 30 poena u pobjedi protiv Wizardsa. Kao play je još ugradio šest skokova, pet asistencija i dvije ukradene lopte. Također valja istaknuti i triple-double, prvi hrvatski nakon Kukoča, protiv Rocketsa (16 poena i 16 skokova te 11 asistencija).

Hezonja se itekako pokazao kao “iskoristiv” na takvoj poziciji. Posebno kada se osvrne na neke činjenice:

Solidna kontrola lopte, odlične atletske sposobnosti i više nego dovoljno centimetara omogućavaju mu kvalitetnu obranu na najvišim razinama za razigravača. Glavni obrambeni problem reprezentacije (obrana centralnog picka), kada se napokon plasiramo na neko veliko natjecanje, bi mogao biti riješen.

Ipak, “garbage” dio sezone u NBA ligi treba uzeti s rezervom jer momčadi ili tankiraju ili odmaraju najveće zvijezde za playoff. Međutim, izbornik (tko god on bio u narednim razdobljima) bi ipak trebao razmotriti takvu opciju – visoka pokretna petorka koja bi mogla braniti (čak) preuzimanjem protiv većine protivnika.

Što se pak napadačke strane tiče, Hezonja kao play i nije loša ideja, ali tu zapravo dosta ovisi o treneru/izborniku koji bi trebao odrediti stil igre i uigrati prilagođene akcije.