Koronolimpijske igre. Odgoda?

flickr

Dosad su u održavanje OI uložili oko 11 milijarda eura, odgoda bi sigurno tu brojku dobro podebljala, a sigurno bi se uvela i golema zbrka u kalendare svih sportova koji se pojavljuju u Japanu.

U Grčkoj se uskoro, 12. ožujka, pali olimpijska baklja, ali koronavirus natjerao je organizatore da se sve izvodi s neusporedivo manje pompe negoli prijašnjih Olimpijskih igra. Simbol mira i sporta sedam dana će putovati Grčkom, a tada će je 19. svečano predati, a 20. ožujka će se svečano dočekati u Tokiju, ali sve će to proći bez djece zbog epidemije koronavirusa.

I ostane li samo na tome, bit će odlično. Strah je, naime, da će se čitave Olimpijske igre u Japanu možda odgoditi. Predviđeno je da se održe od 24. srpnja do 9. kolovoza, ali trenutačno najveći globalizacijski neprijatelj bi mogao pomrsiti te račune. Još ranije ovog tjedna je japanska ministrica za Olimpijske igre Seiko Hashimoto izjavila kako Tokio temeljem ugovora s Međunarodnim olimpijskim odborom ima mogućnost Igre održati bilo kada do kraja ove godine. Ipak, ta opcija bi bila vrlo skupa čak i za bogati Japan.

Dosad su u održavanje OI uložili oko 11 milijarda eura, odgoda bi sigurno tu brojku dobro podebljala, a sigurno bi se uvela i golema zbrka u kalendare svih sportova koji se pojavljuju u Japanu. Ipak, ono najvažnije je da nikakvog otkazivanja Igara neće biti. Odgoda je nacrnji scenarij.

Novi sportovi u olimpijskoj obitelji

Zemlja Izlazećeg Sunca je, očekivno, infrastrukturno već spremna za Olimpijske igre. Zadnja zgrada, vodeni centar, završena je u veljači. U tom centru održavat će se natjecnja u skokovima u vodu i plivanju. To su dva od ukupno 38 sportova koje će ugostiti 32. po redu Olimpijske igre modernog doba. Šest je sportova koji će u Tokiju doživjeti olimpijsku premijeru.

Prvi put ćemo imati olimpijskog pobjednika u karateu, softballu, baseballu, daskanju, sportskom penjanju i skateboardingu.

U programu je i 17 novih sportskih disciplina u kojima dominira uvođenje mješovitog natjecanja ili ustupanje muških disciplina ženskima. Valja izdvojiti mješovitu štafetu 4×400 metara, natjecanje ekipa mješovitog sastava u judu, košarku 3×3 (m/ž), mješovite parove u štafeti triatlona i mješovitu štafetu 4×100 m mješovito u plivanju.

Čeka nas, dakle, mnoštvo novosti i sigurno vrhunska organizacija. Još samo da dočekamo uzmak koronavirusa.