Hrvatska bez sreće protiv Južnoamerikanaca

Slika: HNS

Hrvatska večeras od 20 sati igra svoju drugu utakmicu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Protivnik je jedna od najjačih, barem na papiru, momčadi i jedan od glavnih favorita, Argentina. Momčad predvođena Leom Messijem nije se proslavila u prvoj utakmici protiv Islanda koji je hrabro uzeo bod favoriziranim Gaučosima.

Momčad Zlatka Dalića je odradila posao protiv Nigerije i s eventualnom pobjedom u drugom susretu bi osigurala prolazak u drugu fazu natjecanja. Atmosferu je malo poremetila šokantna vijest o izbacivanju Nikole Kalinića iz reprezentacije zbog kršenja discipline.

Najavljena je jedna očekivana promjena u početnoj postavi, a zaigrati bi trebao Marcelo Brozović umjesto Andreja Kramarića. Logičan odabir jer će nam večeras trebati čvršći defanzivni blok, odnosno dodatna “radilica” u sredini terena nauštrb Kramarića koji ipak nema naviku pomaganja veznom redu s obrambenim zadaćama. Nakon velikog kiksa Argentinci su najavili velike promjene pa još iščekujemo konačnu potvrdu prvih 11 Sampaolijeve momčadi.

Hrvatski Paradoks

Vatreni imaju zanimljivu povijest na Svjetskim prvenstvima. Odavno je poznata činjenica da nam “ne leže” južnoameričke momčadi. S njima smo oduvijek imali problema, a još zanimljiviji jest podatak da do sada nismo na Svjetskim prvenstvima pobijedili niti jednu južnoameričku ekipu.

Rezultati Hrvatske na SP-ima protiv ekipa iz Južne Amerike:

Hrvatska – Argentina 0-1 (Francuska 1998.)

Hrvatska – Meksiko 0-1 (Japan i Južna Koreja 2002.)

Hrvatska – Ekvador 0-1 (Japan i Južna Koreja 2002.)

Hrvatska – Brazil 0-1 (Njemačka 2006.)

Hrvatska – Brazil 1-3 (Brazil 2014.)

Hrvatska – Meksiko 1-3 (Brazil 2014.)


Gubili smo kada nam je bilo najpotrebnije, no srećom pa večeras pobjeda nije imperativ. Međutim, pomalo paradoksalna je činjenica da Vatreni nikada nisu izgubili svoju drugu utakmicu na Svjetskom prvenstvu!

Većinom smo pobjeđivali u drugoj utakmici (Japan, Italija, Kamerun), a jednom smo i remizirali (Japan, 2006.). Vrlo ohrabrujući podatak za Dalićeve izabranike pa se nadajmo da će Hrvatska nastaviti s tom tradicijom na svjetskim smotrama.


Očekivanih prvih 11 Hrvatske

Subašić

Vrsaljko – Vida – Lovren – Strinić

Rakitić – Brozović

Modrić

                                        Perišić                              Rebić

Mandžukić