Hezonja u Knicksima: Dobra ili loša odluka?

Mario Hezonja

New York Knicksi su ovo ljeto izabrali kao prijelazno, odnosno u funkciji oslobađanja prostora na Salary Capu za ljeto 2019. Mario Hezonja postao je odnedavno dio franšize iz “Velike Jabuke”. Dubrovčanin je potpisao jednogodišnji ugovor vrijedan 6,5 milijuna dolara.

Hezonja će po isteku ugovora postati “unrestricted free agent” te će ga Knicksi i sljedećeg ljeta moći potpisati dugoročno za otprilike 9 milijuna dolara, bez obzira premašivalo to “cap” ili ne.

Najveći navijač Knicksa

Iako je imao ponude Lakersa, Blazersa i Thundera, Hezonja je po dolasku poručio da je oduvijek bio veliki navijač Knicksa te da je čvrsto odlučio postati dio priče New Yorka. U prilog tome svakako ide činjenica da je generalni menadžer Knicksa Scott Perry, jedan od najzaslužnijih ljudi za Hezonjin Top 5 izbor na Draftu od strane Orlando Magica. Perry je u to vrijeme radio za Magic, a Hezonja mu se pridružio naknadno, nakon što je odradio tri sezone na Floridi.

“Priliku da igram pred najboljim navijačima na svijetu nisam mogao odbiti” – Hezonja je odgovorio na presici na pitanje zašto je odbio dvogodišnju ponudu Blazersa.

Mladi New York s novim trenerom

Knicksi su ujedno i veliki zalog za budućnost. Hezonja je stigao u mladu momčad s nekoliko zanimljivih igrača. Kristaps Porzingis s 22 godine, Frank Ntilikina 19, Kevin Knox 18 i Tim Hardaway Jr. s 26 godina na leđima čini se kao vrlo potentan roster. Iako je Hardaway nešto iskusniji ipak je igrač koji se još treba dokazati. Bit će zanimljivo vidjeti na kojoj će poziciji Hezonja zaigrati. Kada je došao u ligu započeo je na poziciji 2, a ubrzo je premješten na pozicije 3 pa i 4 u smallball varijantama.

Knicksi u novu sezonu ulaze s novim trenerom. David Fizdale je poznat kao vrlo dobar “trener za mlade igrače” te ga američki mediji često spominju kao jedan od razloga Hezonjine odluke. Navijači nestrpljivo čekaju prve ozbiljnije utakmice, a posebno je intrigantan mladi Kevin Knox koji je nedavno izabran na NBA Draftu te se pokazuje kao pun pogodak. Stoga će Knox vjerojatno dobiti mjesto u prvoj petorci, ali postoje i neke varijante u kojima bi se Hezonja mogao izboriti za svoje mjesto pod suncem.

Hrvatski reprezentativac poručuje da nije bitno hoće li biti starter, ali da je jako velika razlika između 15 i 35 minuta na parketu. Mario ima jedinstvenu priliku, ali sada slijedi novo dokazivanje.