Europska liga: Polovičan uspjeh hrvatskih klubova

Slika: CROPIX

Nakon kratkog odmora poslije Svjetskog nogometnog prvenstva, mnogi klubovi su već započeli svoju sezonu. Hrvatski klubovi ovog vikenda startaju u HT Prvoj ligi, a osim toga tri predstavnika se natječu u europskim pretkolima. Dinamo je bio uvjerljiv u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka, dok su svoj europski put započeli Osijek i Hajduk.

Europska liga je donijela neugodan ždrijeb Osječanima i Splićanima. Osijek je startao u prvom pretkolu i uz male poteškoće svladao Moldavce koji su se pokazali kao nepoznanica puna skrivenih aduta. U drugom pretkolu momčad Zorana Zekića ugostila je škotskog velikana, Glasgow Rangerse. Slavni škotski klub predvođen je legendarnim Stevenom Gerrardom na klupi. Bez velike ljepote Škoti su slavili s 0-1 te su tako odnijeli veliku prednost pred uzvrat. Iako malo nezadovoljan suđenjem, trener Zekić je ipak naglasio kako su njegovi igrači najveći krivci za poraz te je još jednom spomenuo onu poznatu o “manju iskustva igranja u Europi”.

S druge je pak strane Hajduk dočeku Slaviju iz Sofije te je nekako uspio “ugurati loptu” u gol. Poljud je bio ispunjen, ali valja istaknuti kako je travnjak bio u očajnom stanju pa je i to bila jedna otežavajuća okolnost. “Bili” mogu žaliti jedino zbog promašenih “mrtvaca” u završnici susreta jer će i dalje rezultat na gostovanju u Bugarskoj biti aktivan. S domaćih 1-0 Splićani još nisu riješili prepreku.

Dodajmo da Rijeka kao treći predstavnik u natjecanje ulazi u trećem pretkolu. Nacionalni koeficijent je iznimno važan pa bi svaka pobjedi i svaki remi mogao biti od presudne važnosti u nadolazećim sezonama.