Cleveland Cavaliers: “Kako su stvari pošle u krivom smjeru?”

Cleveland
Flickr
Vrlo neugodan osjećaj je kada skrenete u krivu ulicu i potpuno izgubite orijentaciju, a par mjeseci ranije vas je napustio “voditelj putovanja”. Stres i nervoza postaje očiglednija u nadi da ćete se izvući na pravi put, ali u tome nikako ne uspijevati. Upravo je to slikoviti prikaz Cleveland Cavaliersa nakon odlaska LeBrona Jamesa.

Kralj se priključio Lakersima, a nekoć popularni Cavsi su se srozali do takve mjere da su trenutno najgora momčad lige s omjerom 9-40. Zanimljivo, u svibnju prošle godine “LeBronovi Cavsi” su nadigrali Boston Celticse za četvrto uzastopno veliko finale s Warriorsima. Istina, James je najbolji na svijetu već nekoliko godina i bilo je za očekivati slabije rezultate. Međutim, “skor najgore momčadi lige” nitko nije očekivao.

Zanimljiva je bila izjava Tristana Thompsona još u rujnu, pred početak post LeBron ere:

Mi smo playoff momčad. To je realno. Moramo pokazati što znamo i pokazati kritičarima da su u krivu, a to ćemo i napraviti.”

Zanimljivi draft izbor (8. pick) Collin Sexton s Kevinom Loveom koji je produžio na još četiri godine i zagarantiranih 120 milijuna uz Larryja Nancea mlađeg, Jordana ClarksonaRodneyja Hooda i doigravanje je, u papirnatom smislu, bilo dohvatljivo.

Zašto se plan izjalovio?

Nažalost po Cavse, krenuli su problemi s ozljedama. Love je zadobio tešku ozljedu, JR Smith je zatražio trade, a veterani nisu ukazali previše povjerenja mladom Sextonu. Tyronn Lue dobio je otkaz, posao je preuzeo njegov pomoćnik, no porazima i dalje nije došao kraj.

Jedina svijetla točka, iz naše perspektive, jest sve veća minutaža koju dobiva Ante Žižić. Odlaskom Gergea Hilla obrambeni rating momčadi se dodatno srozao pa sada Cavsi dopuštaju preko 113 poena u prosjeku na 100 posjeda.

Nedostatak pravog vođe pokazao se pogubnim. Tek je sada vidljivo koliko je LeBron značio momčadi u oba smjera. Bliži se kraj “prijelazno roka” pa ostaje za vidjeti može li uprava malo poboljšati krvnu sliku.

Međutim, moraju se odlučiti hoće li ići u potpunu rekonstrukciju ili će novim razmjenama dodatno pokušati doći do instant uspjeha.